Kai Mykkänen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Hallituksen selonteko: Miksi Suomi ei enää ole läntistä turvallisuusyhteisöä?

Uusi luonnehdinta puhuu vain EU:sta Suomen tärkeimpänä viitekehyksenä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen puhui eduskunnassa, jossa täysistunnossa oli valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko.

Kai Mykkäsen mukaan Euroopan ja USA:n yhteistyön urasta päätetään nyt seuraavan seitsemän päivän aikana, kun presidentti Joe Biden vierailee täällä.

Mykkänen sanoi, että Suomen pitää aktiivisesti viedä läntisen turvallisuusyhteisön kehittämistä eteenpäin.

– Päälinja on tietysti jatkuvuus, yhteistyö USA:n ja Ruotsin kanssa, sen takana olemme ja kokoomuksessa viemässä yhdessä tätä asiaa eteenpäin, Kai Mykkänen totesi.

– Mutta kysyn ministeri (Pekka) Haavistolta erityisesti. Miksi tässä selonteossa ei enää todeta Suomen olevan osa läntistä turvallisuusyhteisöä, kuten edellisessä selonteossa, vaan tyydytään toteamaan että ollaan osa eurooppalaista viitekehystä?

– Eikö lännen yhteys ole Suomelle kuitenkin elintärkeä?

Myös kokoomuksen Pia Kauma kysyi, onko muutoksen taustalla jokin syy.

Kokoomuksen Jaana Pelkonen puhui asiasta puolueensa ryhmäpuheenvuorossa.

– Suomi on erottamaton osa läntistä turvallisuusyhteisöä, ja tätä olisi pitänyt tuoda vahvemmin esille sekä selonteossa että ulkoasiainvaliokunnan mietinnössä. Tämän suhteen ei saa jäädä epäselvyyksiä. Emme palaa harmaalle vyöhykkeelle, Jaana Pelkonen sanoi.

SDP:n Kimmo Kiljunen sanoi hämmästelevänsä kokoomuksen suunnalta tulevaa huolta.

– Emmekö ole Euroopan unionin jäsenvaltio? Käsitykseni mukaan jos me puhumme läntisestä yhteisöstä, niin Euroopan unioni usein ymmärretään osaksi niin sanottua läntistä yhteisöä, jos tämä määritys nyt tässä auttaa, Kimmo Kiljunen sanoi.

Kiljusen mukaan selonteossa nyt korostetaan kahdenvälisiä suhteita sekä Yhdysvaltoihin että Venäjään.

Selonteossa todetaan, että ”Euroopan unioni on Suomen ulkosuhteiden tärkein viitekehys, vaikutuskanava ja turvallisuusyhteisö. EU:n ulkoista toimintakykyä, yhtenäisyyttä ja unionin globaalia johtajuutta lujittamalla Suomi vahvistaa myös omaa turvallisuuttaan”.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vastasi läntisestä turvallisuusyhteisöstä kysyneille lyhyesti.

– En näe kyllä tässä mitään suurta eroa. Olemme olleet yksityiskohtaisempia siitä, mitä eri muotoja tämä läntinen yhteistyö tässä selonteossa saa, Pekka Haavisto sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)