Verkkouutiset

Energiayhtiö Fortumin logo pääkonttorilla Espoon Keilaniemessä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Fortum Talsalle: Tämän vuoksi voimala seisoo toimettomana

Energiayhtiötä on syytetty sähkömarkkinoiden manipuloinnista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Energiayhtiö Fortumista sanotaan Taloussanomille, että yhtiöllä on hyvät syyt pitää Meri-Porissa sijaitseva Suomen viimeinen hiililauhdevoimalaitos suljettuna.

Voimala on ollut vuodesta 2017 lähtien pelkässä varakäytössä eli tehoreservissä. Sitä on käytetty ainoastaan testiajoihin. Reservikauden päätyttyä kesäkuussa se on odottanut mahdollista jatkokautta täysin pois käytöstä.

Yhtiöstä kerrotaan, että voimalaitos vaatisi ”mittavan vuosihuollon”, mikäli se valitaan jatkoon.

– Lähtökohtanamme on ollut, että Meri-Porin voimalaitos jatkaisi tehoreservissä, Fortumin generation-yksikön johtaja Simon-Erik Ollus kertoo Talsalle sähköpostitse.

Suomen Sähkönkäyttäjät ry:n (ELFI) toimitusjohtaja Pasi Kuokkanen sanoi aiemmin, että Meri-Porin voimalan seisottamisen taustalla olisi sähkömarkkinoiden manipuloiminen.

– Fortum ei manipuloi markkinoita. Mikäli arvioisimme, että Meri-Porin laitoksen pitkäaikainen käyttö olisi teknisesti ja taloudellisesti perusteltua, toimisimme tietenkin sen mukaisesti, Ollus vastaa.

Ollus kertoo Fortumin arvioivan jatkuvasti laitoksen kaupalliseen käyttöön ottamista.

– Kannattavuuteen vaikuttaa hiilen ja EU-päästöoikeuksien hinta. Arvioinnissa on huomioitava myös hiilen ja kemikaalien saatavuus sekä toimitusajat, jotka ovat useita viikkoja, jopa kuukausia geopoliittisesta tilanteesta johtuen, hän kirjoittaa.

– Voimalan ajaminen jatkuvassa kaupallisessa käytössä vaatisi merkittävästi enemmän hiililauhde­voimalaitoksen ajamiseen koulutettua tuotantohenkilöstöä. Hiiltä sekä tarvittavia kemikaaleja on laitoksella vain noin parin viikon ajoa varten, joka on mitoitettu tehoreservikäyttöön.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)