Verkkouutiset

Savuava Venäjän Mustanmeren-laivaston pääesikunta Sevastopolissa 22. syyskuuta 2023. (Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4.0/Halifers)

Ex-tiedustelujohtaja: Isku Sevastopoliin merkittävä saavutus Ukrainalta

Viron ulkomaantiedustelun entisen päällikön mukaan Venäjän yleinen sodanjohto on kärsinyt vakavasti Etelä-Ukrainassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Virolainen turvallisuusasiantuntija ja ulkomaantiedustelun entinen päällikkö Rainer Saks kirjoittaa Eesti Päevalehdessä, että iskussa Venäjän Mustanmeren-laivaston pääesikuntaan on saanut surmansa korkea-arvoisia venäläisupseereja. Verkkouutiset on kertonut ukrainalaisten ”Operaatio Rapumerraksi” nimeämästä ohjusiskusta tässä.

Huhut ovat väittäneet, että Sevastopolin iskussa sai surmansa Venäjän Mustanmeren-laivaston komentaja. Ukrainan sotilastiedustelu taas on maininnut kahden Venäjän maavoimien kenraalin haavoittuneen vakavasti nimiä mainitsematta.

– Ilmeisesti tiedot tulevat julkisuuteen pala kerrallaan lähipäivinä. Yhteensä oli surmansa saanut vähintään yhdeksän ja haavoittunut 16 upseeria. Koska kyse on eri aselajien kenraaleista, voidaan päätellä, että esikunnassa oli käynnissä jokin suurempi neuvottelu, toteaa Saks.

Saks ihmettelee, miksi venäläiset edelleen järjestävät tällaisia suuria kokoontumisia Sevastopolissa, vaikka ”alueella on jo usean kuukauden ajan tehty päivittäin iskuja ja pääesikunnan sijainti on kaikkien tiedossa”.

– Kuten muistetaan, hävitettiin muutama päivä sitten laivaston varakomentopaikka Sevastopolin ulkopuolella, minkä takia Sevastopolin keskustassa sijaitsevaa pääesikuntaa saatettiin yksinkertaisesti käyttää laiskuudesta sen sijaan, että oltaisiin valmisteltu uutta paikkaa.

Saks kirjoittaa, että nyt Venäjälle on jäänyt vain mahdollisuus käyttää liikuteltavia komentopaikkojaan, jotka ”ovat venäläisen perinteen mukaisesti suuria ja helposti havaittavia komplekseja”.

Saks huomauttaa Krimin ukrainalaispartisaanien ottaneen osaa iskun toteutukseen.

– Viimeisimpien suurempien iskujen yhteydessä nämä ryhmät ovat ilmoittaneet osallisuudestaan. Nytkin julkaistiin tiedonanto, jonka mukaan he auttoivat valmistelemaan iskua Sevastopolin laivaston pääesikuntaan ja mainitsivat myös yhteistyötä tehdyn jatkuvassa rahapulassa olevien venäläisupseerien kanssa.

Saksin mukaan ei ole syytä epäillä ukrainalaispartisaanien toiminnan olemassaoloa, mutta ”tiedonanto on esimerkki Ukrainan informaatio-operaatioista”.

– Ukrainan hyvää tiedustelua ja tiedustelutiedon nopeaa liikkumista sekä erittäin osaavaa käyttöä tulee pitää Krimillä tehtyjen iskujen suhteen poikkeuksellisena saavutuksena.

Saks arvioi, että ”Venäjän yleinen sodanjohto on kärsinyt vakavasti etelässä”.

– Mustanmeren laivastolla ja sen komentoketjuilla oli erittäin keskeinen rooli ukrainalaiskaupunkien vastaisten ohjus- ja lennokkihyökkäysten toteuttamisessa. Venäjän sodanjohto kykenee varmasti nopeasti rakentamaan uudelleen komentoketjun, mutta se vie aikansa. Siihen asti ukrainalaisilla on paremmat mahdollisuudet hyökkäyksensä kehittämiseksi etelärintamalla.

Muutos Ukrainan viestintästrategiassa

Saks kiinnittää huomiota, että Ukraina yrittää nyt erittäin aktiivisella viestinnällään pitää yllä optimismia.

– Koska länsimaisessa mediassa vuorottelevat vakavat pessimismiaallot ja optimismipurkaukset, ymmärrettävää on, että Ukraina yrittää rintamalla näkyvää vähäistä liikettä parantaa omalla viestinnällään tuoden selvemmin näkyviin joukkojensa tavoitteita ja saavutuksia, jotka eivät olisi muuten heti selvästi nähtävissä.

– Vielä keväällä ja alkukesästä yritettiin selvästi olla kiirehtimättä omien saavutusten julkistamisen suhteen. Ukrainan edustajat vakuuttavat yleisöä siitä, ettei talven tulo pysäytä Ukrainan hyökkäystä. Samalla valmistellaan taustalla sodan jatkuvan vielä pitkään, ainakin vielä koko ensi vuoden ajan.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)