Verkkouutiset

Euron logo Euroopan keskuspankin pääkonttorin ulkopuolella. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Euroalueen talouskuvasta yhä synkkiä viestejä

OP Ryhmän ekonomistin mukaan teollisuus on pysynyt talouden suurimpana murheenkryyninä.

Tärkeät ennakoivat indikaattorit ostopäällikköindeksit viitoittavat euroalueen talousanemian pitkittymiseen arvioi OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen kommentissaan.

– Talouden vire on pysynyt heikkona kolmannen neljänneksen aikana eikä tuoreiden ostopäällikköindeksien perusteella piristymisen merkkejä ole ilmassa. Teollisuus on pysynyt talouden suurimpana murheenkryyninä ja teollisuuden kysyntä on huolestuttavan vaisua.

Hännikäisen mukaan tilauskannan sulaminen viitoittaa heikon aktiviteetin pitkittymiseen.

– Teollisuuden luottamus on ollut näin surkeaa viimeksi finanssi-, euro- ja koronakriisien yhteydessä, mikä alleviivaa sektorin kriisitunnelmia. Rakennussektorilla on edessä ankara talvi, kun korkojen nousun vaikutukset iskevät täysimääräisesti jarruttaen rakennusaktiviteettia, hän sanoo.

Palvelusektorin hurmos on jäänyt yhä selvemmin taakse ja palvelusektori supistui toista kuukautta perättäin.

– Euroalueen talouskehityksen kannalta aivan keskeistä on se, kuinka hyvin palvelusektori pitää jatkossa pintansa. Mikäli teollisuuden pitkittyvä anemia alkaa levitä pysyvämmin myös palvelusektorin taakaksi, niin euroalueen kasvun edellytykset ovat heikot, Hännikäinen toteaa.

Euroalueen loppuvuoden näkymä näyttää vaikealta ja talouden kasvueväät ovat vähissä. Yleinen epävarmuus, korkojen nousu sekä vientimarkkinoiden heikkous varjostavat talouskuvaa.

– Ekonomistien konsensus ennustaa euroalueen sinnittelevän lähineljännesten ajan niukassa kasvussa, mutta ennusteet vaikuttavat optimistisilta ja euroalue tulee keikkuman loppuvuoden ajan taantuman kynnyksellä, Hännikäinen sanoo.

Euroopan keskuspankin suunnalta ei ole hänen mukaansa luvassa helpotusta kasvukuvaan, sillä kova pohjainflaatio pakottaa keskuspankin pysymään kireällä rahapolitiikkalinjalla.

– Tuoreet luottamusluvut antavat EKP:lle lisää perusteita siirtyä tarkkailulinjalle ja ennakoimme koronnostosyklin lakipisteen tulleen jo vastaan. Odotamme EKP:n pitävän talletuskorkonsa nykytasolle ensi vuoden syksyyn saakka.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)