Verkkouutiset

Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Energiateollisuus kavahtaa esitystä: Tuoton leikkaaminen uhkaa syventää energiapulaa

Energianeuvosto tekee päätöksensä sähkömarkkinoiden sääntelystä perjantaina.

Energiateollisuus ry:n mukaan asiantuntijuus on ohitettu valmistelussa, joten päättäjillä ei ole riittävää tietoa päätösten perustaksi.

Energiateollisuus sanoo kannattavansa EU-komission asetuksessa esitettyjä hätätoimenpiteitä sähkön säästön ja sähkön kulutushuippujen alentamisesta, mutta esitys sähköntuottajien tuottokatosta on sen mukaan epäonnistunut.

Esityksen tavoitteena ei ole alentaa sähkön markkina- tai asiakashintoja, vaan sillä pyritään säätämään tuottokatto osalle sähköntuotannosta.

Esitys koskee ainakin tuulella, auringolla, biomassalla, jätteillä, ydinvoimalla, ruskohiilellä, turpeella ja geotermisesti tuotettua sähköä sekä mahdollisesti osaa vesivoimasta. Näiden tuotto halutaan rajata 180 euroon/MWh, riippumatta niiden todellisista tuotantokustannuksista.

– Esitys olisi erittäin arvaamaton sähkömarkkinoiden ja koko sähköjärjestelmän toiminnalle. Se voisi – riippuen toteutustavasta – vähentää sähkön tarjontaa kokonaisuudessaan tai sen ohjata tuotannon ajoittumista väärin vaarantaen sähkön riittävyyden huippukulutustilanteissa, arvioi Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Hänen mukaansa tuottokatto puuttuisi markkinoihin tavalla, joka heikentäisi yritysten ja niiden rahoittajien mahdollisuuksia toteuttaa investointeja, jotka ovat vähänkin pidemmällä aikavälillä tehokkain keino laskea sähkön hintaa varsinkin nyt, kun Eurooppa on aloittanut lopullisen irrottautumisen energiayhteistyöstä Venäjän kanssa.

Leskelä toteaa, että esityksestä ei ole tehty minkäänlaista vaikutusarviota ja sen valmistelu on tehty kovalla kiireellä ja kuulematta sähkömarkkinoiden asiantuntijoita.

– Ei ole varmaa, että esitys alentaisi kotitalouksien ja yritysten energialaskuja, vaan vaikutus voisi olla jopa päinvastainen. Energiateollisuus pitää esitystä paraatiesimerkkinä huonosta lainsäädännöstä ja huonosta lainsäädännön valmistelusta, Leskelä arvostelee.

– Esitystä tarjotaan määräaikaisena koskien ensi talvea, mutta energiayritykset ja niiden investointien rahoittajat pelkäävät tästä tulevan pidempiaikainen menettely. Menettäisimme investointeja ja syventäisimme energiakriisiä, hän jatkaa.

Esityksellä pyritään vaikuttamaan sähköntuottajien kohtuuttomiksi katsottuihin tuottoihin. Suomessa sähköntuotanto on valtaosin julkisen sektorin omistuksessa, jolloin mahdolliset lisätuotot olisivat jo julkisen sektorin käytössä, jos niitä tulisi.

Omistajat, eli kunnat ja valtio, voivat halutessaan käyttää mahdollisia lisätuottoja helpottamaan kansalaisten ja yritysten ahdinkoa. Verotus olisi sen sijaa merkittävä tulonsiirto kunnilta valtiolle. Monet kunnat ovat jo omistajaohjauksen kautta subventoineet asukkaittensa sähkölaskuja.

Leskelän mukaan esitys voisi toteutuessaan viedä tältä edellytykset.

– Loppuosa tuotannosta on melkein kokonaan vientiteollisuuden omistuksessa. Senkään kilpailukykyedellytyksiä ei kannata leikata nostamalla energiakustannuksia. Vientiteollisuus tuottaa sähköä omakustannushintaan omaan käyttöönsä, ei markkinoilla myytäväksi, Leskelä huomauttaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)