Verkkouutiset

Käteistä rahaa Helsingissä. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Enemmistö kannattaa lakia minimipalkasta

Tällä hetkellä minimipalkka määräytyy työehtosopimuksissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Minimipalkkalailla on vahva kannatus työelämässä olevien parissa, kertoo tuore Suomen yrittäjien teettämä työelämägallup.

− Minimipalkkalaki olisi keskeinen osa työelämän perusturvaa. Sitä pitää edistää, sanoo Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tuoreessa työelämägallupissa minimipalkkalakia kannattaa 51 prosenttia tuoreen vastaajista. Lakia vastustaa 20 prosenttia vastaajista, ja 30 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

− Minimipalkkalaki olisi hyvä keino lisätä turvaa työelämässä ja vähentää väärinkäytöksiä. Minimipalkkalain tarvetta korostaa myös se, että kasvava joukko työelämässä on ilman lakisääteistä minimipalkkaa. Minimipalkka määräytyy työehtosopimuksissa. Noin 200 000 työelämässä olevaa on työehtosopimusjärjestelmän ulkopuolella, Pentikäinen sanoo.

− Tämä määrä tulee arvioni mukaan kasvamaan – myös siksi, että monella alalla tullaan lähivuosina luopumaan työehtosopimuksista, koska ne eivät palvele työpaikkojen tarpeita.

Myös presidentti Sauli Niinistö muistutti tiistaina valtiopäivien avajaisissa, että ”dynaaminen talous ja työelämän perusturva eivät ole toisiaan poissulkevia”.

Minimipalkkalain kannatus on tasaista eri ikäryhmissä, mutta voimakkainta yli 55-vuotiaiden ja alle 29-vuotiaiden työelämässä olevien parissa. Ammattiryhmistä sitä kannattavat eniten työttömät.

Myös ammattiliittojen jäsenet tukevat minimipalkkalakia. SAK:n jäsenliittojen jäsenistä sitä kannattaa 62 prosenttia ja STTK:n liittojen jäsenistä 58 prosenttia.

− Valitettavasti moni ammattiliitto vastustaa minimipalkkasäätelyä, koska ne haluavat säilyttää minimipalkat työehtosopimuksissa eivätkä halua siirtää päätöksentekoa eduskunnalle. Liitot varjelevat omaa valtaansa, eivät palkansaajan etua. Minimipalkka sopii hyvin parlamentin päätösvaltaan, Pentikäinen sanoo.

Puolueista keskustaa tukevien kannatus on vahvinta minimipalkkalaille. Sitä tukee 65 prosenttia keskustaa tukevista. Myös SDP:n, vasemmistoliiton, RKP:n, perussuomalaisten ja vihreiden kannattajien enemmistö on minimipalkkalain kannalla.

− Suomi on niitä harvoja EU-maita, joista puuttuu lakiperusteinen minimipalkka. Ylivoimaisessa valtaosassa EU-maista minimipalkasta säädetään laissa.

Kyselyn toteutti Verian Suomen Yrittäjien toimeksiannosta 11. –24. tammikuuta 2024.  Vastaajina oli 1 001 työelämässä mukana olevaa (palkansaajat, yrittäjät, työttömät ja lomautetut).  Vastaajat olivat 18–69-vuotiaita suomalaisia. Aineisto edustaa kohderyhmän työelämässä mukana olevia suomalaisia.  Tulosten luottamusväli kokonaistuloksen osalta on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa 50 prosentin tulostasolla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)