Lääkäri ja potilas vastaanotolla terveysasemalla. LEHTIKUVA/HANNA MATIKAINEN

”En halua tietää” – moni pelkää, että oireiden taustalla on syöpä

Lääkäriin menoa vältellään mahdollisten syöpäoireiden vuoksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaikkein eniten terveydenhuoltoon hakeutumiseen vaikuttavat taloudelliset syyt, mutta myös ajatus syövän löytymisestä pelottaa, ilmenee Syöpäjärjestöjen teettämässä kyselytutkimuksessa.

Ihmiset välttävät joskus hakeutumasta tutkimuksiin, vaikka heillä olisi huolestuttavia oireita. Syöpäjärjestöjen teettämässä kyselytutkimuksessa 23 prosenttia vastaajista kertoi vältelleensä hakeutumista terveydenhuoltoon sellaisten oireiden vuoksi, jotka voisivat olla syöpää.

Pelkoa hoitoon hakeutumisesta esiintyi eniten nuoremmilla vastaajilla.

– Syöpään viittaavat oireet ovat usein aika yleisiä oireita, jotka sopivat moneen eri sairauteen tai niiden esiintyminen voi olla vaihtelevaa, psykososiaalisen tuen päällikkö Katja Tähkä Syöpäjärjestöjen Luoto-palvelusta toteaa.

– Nuorilla syöpää esiintyy vähän. Oireiden ilmaantuessa syöpä ei heillä tule välttämättä ensimmäisenä vaihtoehtona mieleen ja oireet voidaan myös alitajuisesti sivuuttaa. Selkeätkin syöpään liittyvät oireet voivat aluksi aiheuttaa kieltämisreaktion.

Oireiden jatkuessa on tärkeää mennä lääkäriin

Tutkimukseen hakeutumisen lykkäämisen syyt ovat kyselyn perusteella moninaisia.

Kaikkein eniten terveydenhuoltoon hakeutumiseen vaikuttivat taloudelliset syyt. Neljä viidestä mahdollisten syöpäoireiden vuoksi lääkärille menoa vältelleistä vastaajista kertoi, ettei heillä ole varaa hakeutua tutkimuksiin.

Lähes yhtä moni kertoi myös pelkäävänsä sitä, mitä lääkäri voi mahdollisesti löytää. Osa vastaajista ei halunnut vaivata lääkäriä turhaan tai kertoi oireidensa nolostuttavan. Osa ei myöskään tiennyt, minne tutkimuksiin pitäisi hakeutua.

– Julkinenkaan terveydenhuolto ei ole ilmaista ja monelle terveyskeskuksen lääkärin vastaanottomaksu voi olla kynnyskysymys hoitoon hakeutumiseen, samoin kuin pelko siitä, mitä muita maksuja tuo lisää, jos lähdetään oireita tutkimaan. Ensimmäisellä lääkärikäynnillä ei välttämättä kuitenkaan lähdetä isompia tutkimuksia tekemään, vaan oireista riippuen tilannetta voidaan seurata ja antaa oireita lievittäviä lääkkeitä, Tähkä toteaa.

– Kaikenikäisten on hyvä ymmärtää, että oireiden jatkuessa on tärkeää mennä uudelleen lääkäriin, koska syövän paranemisennusteeseen vaikuttaa se, missä vaiheessa syöpä löydetään.

Kaksi viidestä koki lääkäriin pääsyn hankalaksi

Kyselyyn vastanneista 49 prosenttia koki lääkäriin pääsyn huolestuttavien oireiden vuoksi helpoksi. Lähes yhtä suuri oli kuitenkin joukko, jonka mielestä lääkäriin pääsyssä on vaikeuksia. Heitä oli 44 prosenttia vastaajista.

He, jotka olivat välttäneet hakeutumista terveydenhuoltoon mahdollisten syöpäoireiden vuoksi, kokivat hieman useammin lääkärin vastaanotolle pääsyn vaikeaksi.

Teema on tullut tutuksi myös Syöpäjärjestöjen Luoto-palvelussa, jonne voivat yhteyttä ottaa kaikki, joita syöpä huolettaa. Luodon takana ovat Syöpäjärjestöjen syöpään perehtyneet sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset, joiden kanssa keskustelut ovat aina luottamuksellisia. Palvelu on maksuton, eikä vaadi lähetettä.

– Tiedämme, että hoitoon pääsyssä on eroja kuntien ja hyvinvointialueiden kesken. Kokemus siitä, miten hoitoon pääsee, vaikuttaa suuresti siihen, miten nopeasti varaa vastaanottoajan oireiden ilmetessä. Julkinen keskustelu lääkäripulasta terveyskeskuksissa ja varsinkin pienemmillä paikkakunnilla ei helpota hakeutumista hoitoon. Jo ajatus, että ajan saaminen on vaikeaa, voi vaikuttaa suuresti ajan varaamiseen, Tähkä arvioi.

Kyselyn toteutti Innolink paneelikyselynä ja siihen vastasi tuhat 18–70-vuotiasta suomalaista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)