Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi tiistaina, että Ukrainan pitäisi saada iskeä sotilastukikohtiin Venäjän alueella, josta Moskova suorittaa ohjusiskuja Ukrainaa vastaan, kertoo The Kyiv Independent.
– Mielestämme meidän pitäisi antaa heidän neutraloida sotilaskohteita, joista ohjuksia ammutaan, mistä… Ukrainaan hyökätään, Macron sanoi lehdistötilaisuudessa Saksan liittokansleri Olaf Scholzin kanssa.
– Jos kerromme heille, että et saa kohdistaa (iskuja) paikkaan, josta ohjuksia ammutaan, me itse asiassa kerromme heille, että tarjoamme sinulle aseita, mutta et voi puolustaa itseäsi.
Euroopan johtajat ovat erimielisiä siitä, pitäisikö Ukrainan kielto käyttää länsimaista toimitettuja aseita Venäjän sisäisiin kohteisiin. Yhdysvaltain ja Saksan viranomaiset ovat toistuvasti sanoneet, etteivät he tue tai rohkaise tällaisia Ukrainan hyökkäyksiä.
Berliinin ja Washingtonin väitetään jopa uhanneen keskeyttää ilmatorjuntaohjusten toimitukset Kiovaan sen jälkeen, kun se ainakin kerran käytti Patriot-ohjuksia Venäjän alueen yllä, saksalaislehti Bild kertoi 28. toukokuuta paljastamatta lähteitään.
Vuorovesi näyttää kuitenkin vaihtuvan, koska sanotaan, että Washingtonin kielto merkitsi sitä, ettei Ukraina kyennyt iskemään Venäjän joukkoihin, joita se oli keskittämässä hyökkäykseen Harkovan alueelle toukokuun alussa.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, että Kiova ei käytä ulkomaisten kumppaneiden toimittamia aseita kohteisiin maan rajojen ulkopuolella. Tällaiset rajoitukset eivät kuitenkaan koske kotimaassa valmistettuja aseita, joista osan kerrotaan pystyvän iskemään hyvinkin syvälle Venäjän alueelle.
Ukrainan viranomaiset ovat kuitenkin painostaneet kumppaneita viime viikkoina ja kehottanut heitä sallimaan iskut länsimaisilla aseilla sotilaskohteisiin Venäjällä.
– Näemme jokaisen venäläisten joukkojen keskittymisaluen. Tiedämme kaikki alueet, missä on venäläisiä ohjuksia ja taistelulentokoneita, Zelenskyi sanoi viime sunnuntaina.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg oli yksi viimeisimmistä korkean profiilin länsimaisista johtajista, joka vaati kiellon lopettamista.
Naton parlamentaarinen yleiskokous hyväksyi 27. toukokuuta julistuksen, jolla tuetaan Naton liittolaisia poistamassa rajoituksia, jotka kieltävät Ukrainan käyttämästä lännestä toimitettuja aseita sotilaallisia kohteita vastaan Venäjällä.