Verkkouutiset

Ulkoministeri Elina Valtonen. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Elina Valtonen HBL:lle: Uusi rajalaki voi olla esimerkki EU:lle

Ulkoministerin mukaan EU-kumppanit toivovat Suomelta ratkaisuja itärajan tilanteeseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU toivoo Suomen löytävän ratkaisun Venäjän välineellistettyyn maahanmuuttoon itärajalla, ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kertoo Hufvudstadsbladetille. Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex on syksystä alkaen tukenut Rajavartiolaitosta itärajalla, mutta Venäjän hybridioperaatio edellytti myös uusia lainsäädännöllisiä ratkaisuja, Valtonen sanoo.

– Olemme jo talvella puhuneet tästä paljon EU-kumppaneidemme kanssa. Kaikki ovat sitä mieltä, että tätä tarvitaan, ministeri kertoo.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta linjasi aikaisemmin tällä viikolla, että Petteri Orpon (kok.) hallituksen esitys rajamanettelylaiksi voidaan säätää perustuslain estämättä. Lain tavoitteena on käsitellä perusteettomia turvapaikkahakemuksia nykyistä nopeammin ja jo itärajalla. Lisäksi hallitus aikoo Orpon mukaan tuoda esityksen niin sanotuksi käännytyslaiksi eduskuntaan ensi viikolla.

Valtonen kertoo keskustelevansa itärajan tilanteesta ”ainakin kuukausittain” EU-kollegojensa kanssa. Viesti niin EU-komissiosta kuin suurista jäsenvaltioista on ministerin mukaan ollut, että Suomen on löydettävä asiaan ratkaisu. On myös tärkeää, että ratkaisu kunnioittaa kansainvälisiä sopimuksia, ministeri toteaa.

– Kunhan tämä (käännytyslaki) saadaan eduskunnassa läpi, voisi se itse asiassa olla esimerkki tästä koko EU:lle, Valtonen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
Näkökulma

Murskaavat luvut: Joe Biden on pulassa

Istuvaan presidenttiin tyytymättömät demokraattiäänestäjät ratkaisevat Yhdysvaltain presidentinvaalin, Markku Ruotsila sanoo näkökulmassaan.

Näkökulma

Murskaavat luvut: Joe Biden on pulassa

Istuvaan presidenttiin tyytymättömät demokraattiäänestäjät ratkaisevat Yhdysvaltain presidentinvaalin, Markku Ruotsila sanoo näkökulmassaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)