Entinen Euroopan Keskuspankin johtaja Mario Draghi patistaa EU-johtajia lisäpanostuksiin. Asiasta on uutisoinut muun muassa Politico. Ylimääräisten rahoitustoimien määrä ja tarve on Draghin sanojen mukaan “valtava”. Rahoituksella olisi tarkoitus nostaa Euroopan kilpailukykyä.
Syyksi arviolta satojen miljardien ylimääräisten panostuksen Draghi esittää radikaaleja muutoksia maailman voimasuhteissa. Venäläinen energia, Kiinan kauppa, Yhdysvaltain puolustuskoneisto – jokainen Euroopan aiemmista “peruspilareista” on murroksessa, Draghi perusteli EU-ministereille lauantaina.
Politicon lähteiden mukaan Belgian Ghentissä järjestetyn tapaamisen yleinen mielipide puolsi lisäpanostusten tarvetta. Eroja syntyi kuitenkin rahoituksen järjestämistavasta. Osan jäsenmaista on lehden mukaan kerrottu suhtautuvan torjuvasti lisäpanostusten tekemiseen yhteisvelalla.
Toisaalta muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron on julkisesti tuonut ilmi oman ja hallituksensa tuen uudelle yhteisvelalle. Myös EU:n talouskomissaari, Italian Paolo Gentiloni antoi tapaamisen päätteeksi tukensa yhteisvelalle.
– En näe syytä, miksi yhteisiä tavoitteita ei voisi jatkossakin rahoittaa yhdessä, Gentiloni kommentoi tiedotusvälineille.
Esimerkiksi Kauppalehti arvelee, että lauantain tapaaminen vie EU:ta nopeasti kohti uutta yhteisvelkaa.
Unionin edellisten elvytyspakettien, kuten niistä suurimman, Next Generation Euro-tukirahaston, onnistumisesta on tehty myös kriittisiä havaintoja. Edellisviikolla valmistuneen raportin mukaan esimerkiksi Italian tukikäytännöissä on ilmennyt epätehokkuuksia.
Ratkaisuksi yhteisvelan vastustukselle on tarjottu yksityisen pääoman tehokkaampaa kanavoimista. Draghin mukaan on selvää, ettei mikään velkamäärä riitä kattamaan jäsenmaiden kehitystä turvaavia toimia, ellei yksityistä pääomaa saada mukaan. Keskusteluja on käyty muun muassa Euroopan Investointipankin suuremmasta roolista julkisen ja yksityisen yhteishankkeissa.