Verkkouutiset

Riemukaari Pariisissa. / AFP / LEHTIKUVA / LUDOVIC MARIN

Ekonomisti tyrmää Marine Le Penin talouslinjan

Emmanuel Macronin puolueen tilanne näyttää tukalalta ennen kuun vaihteessa pidettäviä vaaleja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Financial Timesin teettämän Ipsos-mielipidekyselyn tulokset osoittavat, että ranskalaiset luottavat kaikista eniten kansallisen liittouman edustamaan talouspolitiikkaan ja siten myös puolueen puheenjohtaja Marine Le Peniin. Kyselyyn osallistui 2 000 iältään vähintään 18-vuotiasta, rekisteröitynyttä äänestäjää.

Vastaajista 25 prosenttia kokee, että Le Pen ja hänen edustamansa puolue tekee parhaita päätöksiä taloutta ja julkisia menoja koskevissa asioissa. Vastaavasti 22 prosenttia luottaa talousasioissa vasemmistopuolueiden Uusi kansanrintama -koalitioon ja  20 prosenttia Emmanuel Macronin keskustaliberaaliin Renessanssi-puolueeseen.

Kansallinen liittouma on kärjessä elintason parantamista, inflaation torjuntaa ja verojen alentamista koskevissa kysymyksissä. Samalla tavalla puolueeseen luotetaan eniten työttömyyttä vähentävissä ja torjuvissa toimissa.

Inflaatio on heikentänyt Macronin puolueen mainetta elintason parantamisessa, joka on Ipsosin mielipidemittausten mukaan äänestäjien keskeinen prioriteetti. 30 prosenttia luottaa Le Penin puolueeseen elintason parantamisessa.

23 prosenttia kokee, että Le Penin puolueeseen voi luottaa eniten valtion velan hallinnan ja julkisen alijäämän suhteen. Renessanssi-puolueen ja Uusi kansanrintama -koalition osalta prosenttiluku on puolestaan molempien osalta 17.

Tutkimusyhtiö Ipsosin edustaja Mathieu Gallardin mukaan Ranskassa ilmenee tyytymättömyyttä niin sanottuun makronismiin, ja äärioikeistolaisen puolueen viehättävyys perustuu siihen, että jollei puolue ole parempi vaihtoehto, niin ei se ainakaan ole huonompikaan.

Tyytymättömyyttä esiintyy siitäkin huolimatta, että Ranskaa on voitu pitää eräänlaisena Euroopan investointionnistujana. Työllisyys on samalla kohentunut.

Le Penin puolue on luvannut ainakin leikata energian ja polttoaineen arvonlisäveroa ja muuttaa nykyisen erimielisyyttä aiheuttaneen eläkeiän 64 vuodesta 62 vuoteen. Muutokset voivat maksaa 20–30 miljardia euroa vuodessa. Taloustieteilijät ovat erityisen huolissaan siitä, että puolue ei ole tuonut esille ollenkaan varoja lisääviä toimenpiteitä.

– Puolueen suunnitelmat ovat taloudellisesti vastuuttomia, toteaa IMF:n entinen pääekonomisti Olivier Blanchard Financial Timesille.

Puolueella ei ole myöskään kokemusta vallankahvasta lukuun ottamatta eteläisten pikkukaupunkien johtamista.

– Seitsemän vuoden työ on mahdollista tuhota seitsemän päivän päätöksillä. Älä antaudu kansallisen liittouman äärioikeistolaiseen seireenikutsuun, on Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire todennut tilanteesta aiemmin.

Parlamenttivaalien ensimmäinen kierros järjestetään 30. kesäkuuta ja toinen 7. heinäkuuta. Äärioikeiston voitto voi mahdollisesti heiluttaa koko Euroopan vakautta jo valmiiksi jännitteisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)