Verkkouutiset

Pääekonomisti kummastelee keynesiläisen linjan unohtumista. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ekonomisti: Hallitus ei säästänyt suhdannehuipulla

Keynesiläisyyden nimeen vannoneen hallituksen taulussa luki "rahaa on".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Miksi keynesiläisen talouspolitiikan nimeen vannova hallitus ei suostunut nousukauden aikana laskemaan valtion menoja, ihmettelee Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki Twitter-viestissään.

Kotamäen mukaan Suomen tiedettiin olevan vuonna 2019 suhdannehuipulla, jolloin keynesiläisen talouspolitiikan mukaan menoista tulisi säästää. Näin ei kuitenkaan tehty.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Keynesiläisyyden nimeen vannova hallitus kirjoitutti fläppitaululle ”rahaa on”, Kotamäki päivittelee.

Keynesiläisen taloustieteen mukaan valtion tulisi tasoittaa suhdannevaihteluita leikkaamalla menoja ja vähentämällä kysyntää nousukauden aikana. Vastaavasti laskukauden koittaessa menoja ja kysyntää tulisi lisätä.

Ensimmäinen nykyisen hallituksen laatima valtion talousarvioesitys vuodelle 2020 oli 2,3 miljardia euroa alijäämäinen. Koronapandemian vuoksi vuoden 2020 alijäämä kuitenkin myöhemmin kasvoi. Vertailun vuoksi, viimeinen Juha Sipilän hallituksen laatima talousarvioesitys vuodelle 2019 oli 1,4 miljardia euroa alijäämäinen.

Kasvaneen velanoton vuoksi myös valtionvelan korkokustannukset ovat kasvaneet. Valtiovarainministeriön arvion mukaan korkomenot kasvavat vuoteen 2027 mennessä yhteensä 5,1 miljardiin euroon.

Pääekonomisti huomauttaa, että hallituksen toiminnasta johtuen Suomeen kehittyi merkittävä alijäämä, joka ei johtunut koronapandemiasta tai Ukrainan sodasta. Tämä linja ei saa Kotamäeltä kiitosta.

– Ei näin, Kotamäki tiivistää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)