Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen professori Ursula Schwab varoittaa kuluttajia kalaöljyvalmisteiden mahdollisista terveysriskeistä. Hänen mukaansa käsitys siitä, että kyseisillä tuotteilla on vain positiivisia vaikutuksia, ei pidä paikkansa. Iltalehti haastatteli Schwabbia aiheen tiimoilta.
Kalaöljy sisältää hyviä rasvahappoja joiden ajatellaan alentavan kolesterolia. Vaikutus voi professorin mukaan ollakin päinvastainen.
– Kalaöljyt kyllä usein pienentävät veren triglyseridipitoisuutta, mutta ne eivät aina pienennä kokonaiskolesterolia, Schwab kertoo IL:lle.
Professori Schwabin mukaan kalaöljyn käyttä voi suurentaa huonon LDL-kolesterolin pitoisuutta sekä paastoverensokeria. Vain kolesteroli- ja sokeriarvojaan mittaamalla kuluttaja voi saada käsityksen öljyn henkilökohtaisista vaikutuksista. Tuotetta ei Schwabin mukaan kannata siis käyttää vain ”varmuuden vuoksi.”
Ravintolisien käyttö ei hänen mukaansa voi korvata terveellistä ruokavaliota. Esimerkiksi hedelmät ja vihannekset ovat Schwabin mielestä selvästi parempi lähde terveyden tai vastustuskyvyn vahvistamista etsiville. Terveys ei vain ravintolisiä lisäämällä parane.
– Paras vitamiinien ja hivenaineiden lähde on aina ruoka, ei ravintolisävalmiste, Schwab muistuttaa.
– Purkkilisistä puuttuvat kaikki ne muut hyvät aineet, esimerkiksi flavonoidiset yhdisteet, joita oikeassa ruuassa on.