Verkkouutiset

Aikuisopiskelija Vantaan Tikkurilassa. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Aikuiskoulutustuki ei kansanedustajan mukaan vastaa 2020-luvun tarpeita

Hyödyt suhteessa tuen kokonaiskustannuksiin ovat pienet, sanoo Mari-Leena Talvitie.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustajan ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Mari-Leena Talvitien mukaan aikuiskoulutustuki ei ole enää viime vuosina kohdentunut siten, että sen avulla osaamis- tai koulutustasoa tai työmarkkina-asemaa olisi nostettu.

– Nykyisellään aikuiskoulutustuki ei vastaa sille asetettuja tavoitteita, Talvitie toteaa.

Aikuiskoulutustuen hyödyt ovat suurimpia peruskoulutaustaisille. Sen sijaan jo valmiiksi korkeakoulututkinnon suorittaneilla hyödyt ovat paljon pienemmät eivätkä ne riitä kattamaan tuen kustannuksia. Työllisyysrahaston selvityksestä käy ilmi, että tukea vuonna 2022 saaneista peruskoulutaustaisia oli vain yksi prosentti.

– Aikuiskoulutustuesta saadut hyödyt ovat pienet verrattuna sen kokonaiskustannuksiin, Talvitie korostaa tiedotteessa.

Julkisen talouden tila on vaikea. Tänä vuonna pelkästään valtion korkomenot nousevat yli kolmeen miljardiin euroon. Väestön ikääntyminen kasvattaa julkisia menoja ja heikentää talouden kasvupotentiaalia ja siten verotulojen kasvua. Tämän takia on entistä tärkeämpää nostaa suomalaisten osaamistasoa.

Lokakuussa 2022 julkaistun OECD-tutkimuksen mukaan suomalaisten nuorten koulutustaso on kuitenkin laskenut keskitason alapuolelle ja 1970-luvulla syntyneet ovat jäämässä Suomen koulutetuimmaksi sukupolveksi.

– Aikuiskoulutustuki on kohdentunut heille, jotka ovat valmiiksi korkeasti koulutettuja. Siten moni työtön tai perusopetuksen varassa oleva suomalainen on jäänyt kokonaan syrjään osaamisensa kehittämisestä, Talvitie alleviivaa.

Tarpeet työuran aikaiseen osaamisen kehittämiseen ovat mittavia eikä ole mahdollista, että kaikkiin jatkuvan oppimisen tarpeisiin voitaisiin julkisin varoin vastata. Tästä syystä on erityisen tärkeää, että jatkuvan oppimisen rajalliset julkiset voimavarat kohdennetaan yhteiskunnan ja työelämän kannalta tarkoituksenmukaisella tavalla.

– On tärkeää, että aikuiskoulutusta uudelleensuunnataan erityisesti koulutustasoa nostavaan tai työmarkkina-asemaa parantavaan koulutukseen, johon aikuiskoulutustuki on aikoinaan luotu, Talvitie linjaa.

– Orpon hallitus varmistaa, että meillä on riittävästi osaamista ja tekijöitä kriittisille aloille huolehtien näin yhteiskuntamme kantokyvystä. Tämä tullaan tekemään uusilla ajanmukaisilla kannustimilla niin, että työn ohessa on mahdollista nostaa osaamis- ja koulutustasoa, esimerkiksi lisäämällä monimuotokoulutuksia ja mahdollisuuksia opiskella työnteon ohessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)