Verkkouutiset

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

1,2 miljoonalla suomalaisella ylipainoa yli 15 kiloa – lääkäri soittaa hälytyskelloja

Ratkaisu ongelmaan ei löydy vain liikunnan lisäämisestä.

Aikuisten lihavuus on kaksinkertaistunut Suomessa muutaman vuosikymmenen aikana, kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa Terve Paino ry:n puheenjohtaja, lääkäri ja professori Pertti Mustajoki. Mustajoen mukaan myös lasten lihavuus on lisääntynyt huolestuttavalla tavalla.

– Maassamme on 1,2 miljoonaa kansalaista, joilla ylipainoa on enemmän kuin 15 kiloa. Tämän tason liikapaino aiheuttaa samoja sairauksia kuin liikkumattomuus, mutta niiden lisäksi monia muitakin sairauksia, muun muassa yli kymmentä syöpätyyppiä, Mustajoki sanoo.

Asiantuntijan mukaan lihavuuden yhteiskunnalle aiheuttamia kustannuksia on selvitetty monissa tutkimuksissa, ja kulujen arvioidaan olevan vuositasolla jopa yli viisi miljardia euroa. Vaikka liikunnan lisäämisen tukeminen on hyvä asia, ei yhteiskunta ole onnistunut vähentämään liikkumattomuutta riittävissä määrin.

– Väestön lihomisen syihin sen sijaan voidaan vaikuttaa, Mustajoki sanoo.

– Taustalla on pääasiassa tiettyjen epäterveellisten elintarvikkeiden – sokerijuomat, makeiset, perunalastut, keksit, sokerimurot, pikaruuat – lisääntynyt tarjonta ja markkinointi. Näiden kulutusta yhteiskunta voi vähentää laaja-alaisella sokeriverolla sekä kieltämällä paljousalennukset ja lapsiin kohdistuva markkinointi, Mustajoki luettelee.

Asiantuntijan mukaan lihavuuden yleistyminen on globaali ongelma, ja monet maat ovatkin jo tarttuneet ehdotettuihin keinoihin ihmisten terveyden edistämiseksi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)