Verkkouutiset

Näin Nokia nousi uuteen kasvuun

Nokia pyrkii kehittämään verkkoteknologiaa alykkäämpään suuntaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Verkkolaitteita valmistavan Nokian yhdistyminen ranskalaisen kilpailijan Alcatel-Lucentin kanssa tuli yllätyksenä Mediakonsultointiin erikoistuneen amerikkalaisen Magid-yhtiön johtaja Tero Kuittiselle.

– En kyllä olisi arvannut vuosi sitten. Varsin rohkea ja kova veto, Kuittinen sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Kuittisen mukaan Nokia kasvattaa tällä tavalla Yhdysvaltain markkinaosuutta.

– Nokiahan ei koskaan saanut kunnolla otetta Yhdysvaltain kahdesta suurimmasta operaattorista, AT&T:stä ja Verizon Wirelessistä. Alcatel-Lucentilla on näissä operaattoreissa hyvin vahva asema.

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaan mukaan kauppaa ei tehty sen vuoksi, että yritys kasvaisi sellaisella alueella, jossa se on jo mukana. Tarkoituksena on rakentaa portfolio, jossa ovat kaikki ne teknologian osatekijät, joita voittamiseen tulevaisuudessa tarvitaan

– Pikku hiljaa aletaan miettimään 5G-teknologiaa, joka saapuu markkinoille joskus 2018-2020. Kun tämä uusi aika saapuu, verkkoteknologian pitää muuttua paljon älykkäämpään ja notkeampaan suuntaan.

– Osittain tämä on Alcatel-Lucentin tunnustus siitä, että heillä ei riitä rahkeet tämän uuden sukupolven rakentamiseen. Piti lyödä hynttyyt yhteen vahvemman partnerin kanssa.

”Johdolla ei päätä paleltanut”

Verkkolaitteita valmistava Nokia yhdistyy ensi vuoden alkupuolella sen ranskalaiseen kilpailijaan Alcatel-Lucentiin.

Nokia tarjoutuu ostamaan kaikki Alcatel-Lucentin liikkeeseen laskemat osakkeet ja osakkeisiin oikeuttavat arvopaperit Ranskassa ja Yhdysvalloissa tehtävällä julkisella osakevaihtotarjouksella.

Kyseessä on Suomen taloushistorian suurin yritysjärjestely. Kaupan arvo on 15,6 miljardia euroa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Jyrkkä näkee yhdistymiselle monia syitä.

– Yksi syy on se, että verkkomarkkina ei kasva kovin kovaa vauhtia ja Ericsson on ollut pitkään aivan suvereeni markkinajohtaja sillä alueella. Ericssonin kiinniottaminen ilman fuusioita on aika hankalaa.

– Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaan mukaan toimella ostettiin osaamista. Osaaminen ratkaisee tällä alalla pitkän päälle menestyksen.

Vuodesta 1992 vuoteen 2006 Nokia nousi maailman johtavaksi matkapuhelinyhtiöksi. Sen jälkeen yhtiön kehityksessä on tapahtunut notkahduksia. Osakkeen arvo on laskenut ja matkapuhelinliiketoiminta myytiin. Yhdistymisen myötä Nokia kasvaa jälleen

Jyrki Ali-Jyrkän mukaan matkapuhelinliiketoiminnan myynti nosti Nokian uuteen vaiheeseen.

– Yksi suuri päätös oli tämä kännykkäpuolen myynti. Siinä ei johdolla paljon päätä paleltanut, koska he pystyivät sen päätöksen tekemään.

– Se mitä sillä saatiin aikaan oli, että tappioiden tekeminen loppui siihen. Samalla verkkopuoli oli voitollista toimintaa. Siten Nokialla on varaa tehdä muita siirtoja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)