Verkkouutiset

Mikael Jungner: Toivon todella Sipilän onnistuvan PS:n ja kokoomuksen kanssa

Sdp:n Mikael Jungnerin mukaan puolue toi ratkaisujen tilalle kokoomukseen kohdistuneen vastakkainasettelun.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustajasta viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtajaksi siirtynyt entinen SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner on osin samoilla linjoilla Matti Apusen kanssa thatcherismista.

Jungner ei kuitenkaan usko, että SDP:n uudistaminen edellyttäisi välttämättä thatcherismin aikakautta Suomessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Ei niin, että SDP:hen tulee yksi Tony Blair, joka kääntää puolueen nousuun, vaan niin, että SDP:ssä nousee yhtä aikaa kymmeniä tonyblaireja eri tahoilla, ja he kääntävät puolueen suunnan yhdessä, Jungner sanoo.

SDP oli pitkään valtionhoitajapuolue, jonka arvot suomalaiset kokivat omakseen. Ratkaisukeskeisyyden tilalle tuli vastakkainasettelu, joka kohdistui kokoomukseen.

– Henkilökemiat ja keskinäinen luottamus ovat menneet pieleen. Viimeisen vuoden aikana on molempien puolueiden toimesta nähty hirveästi vaivaa toisen osapuolen kampittamiseen ja nälvimiseen julkisuudessa. Minusta se on yksinkertaisesti tyhmää. Molemmat kärsivät. Se ei edes perustu todelliseen raja-aitaan, Jungner sanoo.

Eduskuntavaaleissa tämän akselin rikkoontuminen näkyi sekä kokoomuksen että SDP:n heikentyneenä kannatuksena. Kokoomuksen ja SDP:n edustama kaupunkimainen maailmankuva koki tappion. Maaseudun konservatiivinen arvomaailma saavutti voiton. Vasemmiston ja oikeiston vastakkainasettelun takaa paljastui kaksi maailmaa, joiden arvot ovat hyvin erilaiset.

Maaseudulla valta-asemasta kilpailevat keskusta ja perussuomalaiset, kaupungeissa kokoomus, SDP ja vihreät. Jungner on edelleen sitä mieltä, että kaupungeissa kokoomus ja SDP olisivat edelleen luonteva yhteistyöakseli.

– En usko ideologiseen vastakkainasetteluun. Menestys saavutetaan omalla viestillä: miksi pitäisi äänestää ja miten aikoo valtaa käyttää. Se on digitaalisen ajan tapa käydä vaalikampanjaa.

Sekä Jungner että Apunen näkevät, että SDP:n uusi menestys löytyy jälleen tukeutumalla markkinatalouteen.

– Toivon todella, että keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä onnistuu kääntämään Suomen suunnan yhdessä perussuomalaisten ja kokoomuksen kanssa. Jos Sipilä onnistuu tekemään sen yrittäjyyden, sääntelyn keventämisen ja vastuullisen talouspolitiikan kautta, se todistaa kaikille, että markkinatalous toimii, Jungner sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)