Verkkouutiset

Lihaskunto on tärkeää nuorten miesten sydänterveydelle

Tuore väitöskirja valottaa, miten lihaskunnon eri osa-alueet, lihaskestävyys ja maksimivoima, ovat yhteydessä sydänsairauksien riskitekijöihin nuorilla miehillä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tutkimus toteutettiin kertausharjoitusten yhteydessä, joissa koehenkilöinä oli 846 nuorta miestä.

– Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet kestävyyskunnon edut terveydelle, mutta tutkimustietoa on vähemmän siitä, miten lihaskunto on yhteydessä terveyteen ja onko se riippumaton kestävyyskunnon tasosta, Jani Vaara kertoo väitöstiedotteessaan.

Hän havaitsi, että hyvä lihaskestävyys oli itsenäisesti kestävyyskunnon tasosta riippumatta yhteydessä sydänsairauksien riskitekijöihin, kuten parempiin kolesteroli- ja verenpainearvoihin. Sen sijaan maksimivoimalla hän ei havainnut samankaltaista yhteyttä.

Verenpaineen ja kolesteroliarvojen lisäksi myös matala-asteinen tulehdustila on riskitekijä sydänsairauksille.

Väitöskirjan tulokset osoittavat, että hyvä lihaskestävyys ja maksimivoima olivat käänteisesti yhteydessä joihinkin tulehdustekijöihin kestävyyskunnosta riippumatta.

– Tämä yhteys oli keskimäärin voimakkaampi ylipainoisilla koehenkilöillä ja siten tulokset osoittavatkin että hyvä lihaskunto voi olla erityisen suojaava tekijä matala-asteiselta tulehdustilalta ylipainoisilla, Jani Vaara sanoo.

Hänen mukaansa lihaskunto ja etenkin lihaskestävyys vähentävät verenkiertoelimistön sairauksien riskitekijöitä.

– Tulokset osoittavat, että kestävyystyyppisen liikunnan ja kunnon lisäksi myös lihaskunnon rooli voi olla merkittävä sydänterveydelle, Vaara tiivistää.

– Voimaharjoittelulla on merkitystä etenkin lihasmassan ylläpitämisessä. Sydänterveyden kohentamiseen tarvitaan harjoittelua, joka kuormittaa riittävästi verenkierto- ja hengityselimistöä, kuten kestävyys- tai lihaskestävyysharjoittelua. Terveyden näkökulmasta paras tulos saadaankin kehittämällä sekä kestävyyskuntoa että lihasvoimaa, Vaara suosittaa.

LitM Jani Vaaran väitöskirja Associations of physical activity and physical fitness with cardiovascular risk factors in young men tarkastettiin perjantai 24. huhtikuuta Jyväskylän yliopistossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)