Verkkouutiset

Ruotsalainen peruskoulu kriisissä – yli 13 prosenttia ei läpäise

Ruotsissa ongelmat peruskoulussa pahenevat edelleen. Viimeisimpien tietojen mukaan peräti 13,1 prosenttia ei läpäise pääaineita yhdeksännellä luokalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsissa peruskoulun päättävistä 13,1 prosenttia ei läpäissyt keväällä pääaineita, eikä siis pysty jatkamaan toiselle asteelle, kertoo ruotsin yleisradio SVT. Määrä on ollut kasvussa 2000-luvulla: vuonna 2006 se oli 10,5 prosenttia ja 2010 jo 12 prosenttia.

Myös koulujen keskinäiset erot ovat kasvaneet jopa kaksinkertaiseksi muutaman vuoden takaiseen verrattuna. Kouluviranomaiset ovat asiasta huolissaan, sillä nyt väärään kouluun joutuminen voi pahimmillaan tuhota lapsen tulevaisuuden.

Keskustelua herättäneellä maahanmuutolla ei tilastojen mukaan ole niin paljon merkitystä, kuin yleisesti uskotaan. Kahdeksasta yhdeksään vuotta maassa olleet lapset menestyvät jopa hieman paremmin, kuin kantaruotsalaiset. Lyhemmän aikaa olleilla tilanne on toki vaikeampi.

Vanhempien koulutustaustalla on Ruotsissa enemmän merkitystä. Korkeakoulutettujen lapsista viisi prosenttia ei selvinnyt peruskoulusta. Vastaavasti toisen asteen käyneiden lapsista 15 prosenttia jäi ulos. Tästä alemmin koulutettujen lapsilla luku on peräti 42 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)