Verkkouutiset

SAK paheksuu työntekovaatimuksia loman aikana

Lähes viidesosa SAK:n ammattiliittojen luottamushenkilöistä kertoo, että työntekijät tekevät töitä lomiensa aikana. Julkisilla aloilla osuus on peräti 28 prosenttia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Töitä tehdään lomalla silloinkin, kun työnantaja ei sitä vaadi. SAK:n luottamushenkilöpaneelin mukaan seitsemän prosenttia työnantajista edellyttää työntekoa loman aikana. Kuljetusalojen työnantajista jopa 15 prosenttia vaatii työntekijöitä käyttämään osan lomastaan työasioihin.

SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila paheksuu työnantajien vaatimuksia työtehtävien hoitamisesta loman aikana.

– On todella huolestuttavaa, että näinkin moni työnantaja rikkoo pelisääntöjä. Loma on yksiselitteisesti työntekijän omaa aikaa, jonka hän on jo työllään ansainnut, Antila katsoo.

Paneelin mukaan valtaosalla SAK:laisten alojen työpaikoista esimiehet ja työntekijät sopivat lomajärjestelyistä yhdessä. Kuljetusaloilla yleisin tapa on kuitenkin säännöllinen lomakierto, jolloin työntekijöiden omat mahdollisuudet vaikuttaa loman ajankohtaan ovat rajalliset.

– Mitä enemmän työntekijä voi vaikuttaa lomansa ajankohtaan, sitä paremmin työpaikalla voidaan. Lomien joustava suunnittelu on siksi työnantajankin etu, Antila muistuttaa.

Kuudesosa SAK:n luottamushenkilöpaneelin vastaajista ilmoitti, että lomista sopiminen on ollut tänä keväänä aikaisempaa vaikeampaa. Erityisesti henkilökunnan väheneminen on hankaloittanut töiden järjestelemistä lomien ajaksi.

SAK:n luottamushenkilöpaneeliin vastasi huhtikuussa lähes tuhat yksityisten ja julkisten alojen luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)