Verkkouutiset

Talletussuoja turvaa talletuksia, jos pankki on maksukyvytön. Asiakas nosti käteistä automaatilta vuonna 2022. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

”Kriittistä on, että yksityishenkilöiden talletussuoja säilyy” – EU:n pankkiesitys herättää huolta

EU:n yhteinen talletussuoja voisi lipsua pankkien ja sijoittajien pelastajaksi kriiseissä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja ja eurovaaliehdokas Ville Kaunisto ottaa kantaa Euroopan pankkiunioniin. Hänen mukaansa pankkiunionin saattaminen loppuun on tärkeää ja yhteisen talletussuojan luominen on merkittävä puuttuva elementti.

– Silti nyt pöydällä oleva komission ehdotus ei esitetyssä muodossa käy, Kaunisto sanoo X-alustalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Pankkiunionin osaksi kaavaillaan EU:n yhteistä talletussuojaa. Pankkeja ja rahoituslaitoksia edustava Finanssiala (FA) katsoo, että hanke on kannatettava, mutta sen toteutus ei ole yhdentekevä.

Tämänhetkisen komission ehdotuksen mukaan talletussuojalla olisi jatkossa tarkoitus turvata tallettajien varoja, mutta myös kattaa sijoittajien tappioita. Pelkona tällöin on, että sijoittajan riski siirtyy sijoittajalta pankin asiakkaalle eli veronmaksajille.

– Kriittisintä on, että yhteisessä talletussuojassa yksittäisten tallettajien, erityisesti yksityishenkilöiden ja pienyritysten, talletussuojan etusija tulee säilyttää ennallaan. Samoin suomalaisten pankkien asiakkaille luvatusta kansallisesta talletussuojasta tulee pitää kiinni, kommentoi Kaunisto, joka oli FA:n kutsumana keskustelemassa aiheesta.

– Pankkiunioni tulee saattaa loppuun, mutta ei yhteisvastuuta lisäämällä, tavallisten suomalaisten kansallista talletussuojaa heikentämällä tai Suomen ja suomalaisen pankkijärjestelmän kustannuksella, Kaunisto toteaa.

Myös Finanssialan kanta on, että yhteistä talletussuojaa ei voida tehdä pankkien tai sijoittajien pelastajaksi, vaan sen on oltava nimensä mukaisesti tallettajien turva.

FA:n johtava lakimies Olli Salmi sanoo, että pankkiunioni ollut vaikea projekti, koska jäsenmaiden pankeilla on erilaiset lähtökohdat. Talletussuoja on hänen mukaansa ajettu kuin käärmettä pyssyyn ja Suomen tulisi olla tarkkana ehdoista.

– Se on rakennettavissa toimivaksi kokonaisuudeksi, mutta tällä hetkellä mentaliteetti on valitettavasti sen kaltainen, että ihan sama, kuinka valuvikainen tekele talletussuojasta tulee, kunhan se vain saadaan aikaiseksi, Salmi sanoo FA:n uutisessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)