Verkkouutiset

Herpestä vastaan kehitetty uusi tehokas lääke

Henrik Paavilainen kehitti ja tutki väitöskirjatyössään herpesinfektioon uutta lääkettä, joka soveltuu erityisesti silmän infektion hoitoon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Noin puolet ihmisistä kantaa herpestä, monet tietämättään. Yskänrokkoviruksen, eli Herpes simplex -viruksen (HSV), tunnetuin oire on huuliherpesrakkula, jonka yleisin aiheuttaja on HSV-1.

Sukuelinten herpestä sen sijaan aiheuttaa HSV-2. Herpes voi aiheuttaa myös silmäinfektion ja harvoin aivotulehduksen. Silmässä viruksesta esiintyy usein lääkeresistenttejäkin muotoja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Herpestä vastaan on olemassa turvallinen lääke, asikloviiri, mutta viruksesta esiintyy myös lääkeresistenttejä kantoja. Erityisen yleisiä lääkeresistentit herpesinfektiot ovat immuunipuutoksesta kärsivillä, esimerkiksi kudossiirrännäisen saaneilla, sekä herpeksen aiheuttamissa silmäinfektiossa. Silmän infektio onkin yleisin infektioperäisen sokeuden aiheuttaja länsimaissa. Uusille lääkehoidoille on siis tarvetta, Henrik Paavilainen toteaa väitöstiedotteessaan.

Hän kehitti väitöskirjatyössään uudenlaista lääkettä HSV:n aiheuttaman infektion hoitoon. Tämä biologinen lääke, RNA-parvi, tehosi kaikkiin tutkittuihin HSV-1 ja -2 viruksiin. RNA-lääke oli lupaava myös HSV-silmäinfektion hoitomallissa.

Entsymaattisesti valmistetun RNA-parven käyttö lääkeaihiona on huomattavasti harvinaisempaa ja herpesinfektiota vastaan ainutlaatuista maailmassa. RNA-parven avulla on voitu välttää perinteisten siRNA-lääkkeiden pulmia: esimerkiksi lääkeresistenssin syntyminen on erittäin epätodennäköistä parvea vastaan.

– Tavallista siRNA-molekyyliä vastaan yhden emäksen muutos virusgenomissa voi tehdä lääkkeestä tehottaman. RNA-parvessa puolestaan erilaisia RNA-molekyylejä on huomattava määrä. RNA-parvi onkin ollut tehokas useita Suomessa esiintyviä HSV-viruksia vastaan eikä resistenssiä ole muodostunut in vitro -kokeissa, Paavilainen kertoo.

– Vaikka tällaista RNA-lääkettä ei ihan heti apteekin hyllyllä nähdäkään, on se tämän väitöskirjaprojektin myötä jo paljon lähempänä kuin projektia aloittaessa, Paavilainen toteaa.

FM Henrik Paavilaisen väitöskirja Inhibition of herpes simplex virus infection with RNA interference tarkastettiin Turun yliopistossa perjantaina 24. maaliskuuta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)