Verkkouutiset

Rajavyöhyke Suomen ja Venäjän rajalla Nuijamaalla Lappeenrannassa. LEHTIKUVA / LAURI HEINO

Professori vaatii aitoja itärajalle: EU:n lupaa ei pidä kysellä

Emeritusprofessori Vesa Kanniainen kehottaa konsultoimaan Puolaa, Liettuaa ja Kreikkaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansantaloustieteen emeritusprofessori ja sotatieteiden tohtori Vesa Kanniainen on sitä mieltä, että Suomen tulisi käynnistää heti aitojen rakentaminen itärajalle ja että asiasta ei tarvitse kysyä Euroopan unionilta.

– Puolaa, Liettuaa ja Kreikkaa kannattaa konsultoida, ovat rakentaneet. Läpi ei tulla. Liettua majoittanut läpipäästetyt kontteihin rajalla, 8 000 työnnetty takaisin. EUn lupaa eivät kysyneet eikä pidäkään, Kanniainen kommentoi Twitterissä.

Emeritusprofessori jatkaa toisessa tviitissään, että asiassa on ajateltava Suomen etua. Hän viittaa Liettuan toimiin Valko-Venäjän rajalla.

– Aitaa rajalle rakennettu 50 prosentin matkalta. Suomelta odotettava samaa kykyä, jos Venäjä käynnistää siirtolaistoimet Suomea vastaan, Kanniainen sanoo.

MTV uutisoi lauantaina, että itärajan kriittisimpinä pidetyille alueille suunnitellaan nykyisiä heppoisia piikkilanka-aitoja tehokkaampia esteitä. Pohjois-Karjalan rajavartioston komentaja, eversti Marko Turunen sanoi MTV:lle, että aidoista on tehty valmistelevia arvioita, mutta asiassa odotetaan päätöstä valtiojohdolta. Turunen kuvasi haastattelussa, että tällainen päätös olisi suuri ja ”mittava muutos järjestelmäämme”.

Oppositio on vaatinut hallitusta moneen otteeseen korjaamaan puutteelliseksi kuvattuja keinoja torjua rajaan kohdistuvaa hybridivaikuttamista. Monien mielissä ovat vuodenvaihteen 2015-2016 tapahtumat. Silloin Venäjältä lähetettiin siirtolaisia pohjoisille Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemille. Tätä on pidetty eräänlaisena Venäjän ”koepallona”.

Valko-Venäjä järjesti viime vuonna massiivisen vaikuttamisoperaation, jossa Liettuaan, Puolaan ja Latviaan ohjattiin valtavat määrät siirtolaisia. Maat päätyivät pystyttämään aitoja ja käännyttämään turvapaikkaa vaatineita rajalta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja entinen sisäministeri Kai Mykkänen torjui Verkkouutisten haastattelussa hallituksen näkemyksen siitä, että itärajan sulkemisen ja turvapaikkahakemusten keskeyttämisen mahdollistava lakimuutos pitäisi antaa Euroopan unionin arvioitavaksi. Mykkäsen mukaan Suomella on oikeus turvata rajansa, jos maa joutuu hybridioperaation kohteeksi.

Kokoomus on vaatinut valmiuslakiin jo kauan niin sanottua rajapykälää.

– Meidän pitää Suomessa olla yhtenäisesti sitä mieltä, että itäraja voidaan sulkea, jos turvapaikanhakijoiden rajan yli työntämistä käytetään painostuksen välineenä. Hallitus on näin jo aiemmin luvannut tekevänsä. Me edellytämme, että siitä pidetään kiinni, hän totesi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaati jo marraskuussa hallitusta varautumaan Puolan kokeman vaikuttamisen kaltaisiin tapahtumiin. 2015-2016 hybridioperaation aikana sisäministerinä toiminut Orpo kysyi tuolloin Verkkouutisten haastattelussa, säätääkö hallitus tarvittavan lain vasta kun rajalle jo tullaan.

LUE MYÖS:
Kai Mykkänen: Lakiin saatava nopeasti selkeä kirjaus itärajasta
Petteri Orpo: Säätääkö hallitus lain vasta sitten, kun Suomen rajalle jo tullaan?

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)