Verkkouutiset

Näin ISIS ja al-Qaida kilpailevat keskenään – Supo seuraa toimintaa

Väkivaltainen radikaali-islamistinen liikehdintä muodostaa globaalisti merkittävimmän terrorismin uhkan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suojelupoliisin (Supo) mukaan terroristijärjestöt al-Qaida ja Isil (toinen nimitys Isisille) ovat keskeisimmät väkivaltaiset radikaali-islamistiset toimijat.

– Radikaali-islamismi tavoittelee islamin oppien mukaan johdetun ideaalivaltion luomista. Radikaali-islamismissa ei nähdä mahdollisuuksia uudistaa nykyistä yhteiskuntaa toivottuun suuntaan, vaan maallistuneet hallintorakenteet täytyy hajottaa ja yhteiskunta järjestää kokonaan uudella tavalla, todetaan Supon artikkelissa

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Jotkut radikaali-islamistiset toimijat ovat myös valmiita käyttämään väkivaltaa päästäkseen tavoitteeseensa. Supon kiinnostus kohdistuu väkivaltaiseen radikaali-islamistiseen toimintaan.

– Väkivaltaisessa radikaali-islamistisessa liikehdinnässä merkittävimmät toimijat kansainvälisesti ovat terroristijärjestöt al-Qaida ja Isil. Useat radikaali-islamistiset järjestöt Aasiassa tai Afrikassa ovat vannoneet uskollisuutta toiselle niistä. Al-Qaidalla ja Isilillä on laajat kansainväliset verkostot.

Molemmat järjestöt edustavat sunnalaista radikaali-islamistista ideologiaa, mutta niiden ajattelussa ja toiminnassa on Supon mukaan myös eroja.

– Al-Qaida ja Isil kilpailevat keskenään. Molempien järjestöjen tavoite on luoda lopulta islamilainen valtio eli kalifaatti, mutta al-Qaida ja Isil pyrkivät tähän tavoitteeseen eri tavoin.

Isil on pyrkinyt saamaan haltuunsa maa-alueita tehdäkseen niistä osan niin sanottua kalifaattiaan. Selvin esimerkki tästä nähtiin Syyriassa ja Irakissa, jossa Isil onnistui pitämään maa-alueita hallussaan hetkellisesti.

– Al-Qaidalle globaali kalifaatti on lähinnä pitkän tähtäimen tavoite. Järjestö pyrkii ensisijaisesti tukemaan paikallisia alajärjestöjään aluevaltausten sijaan.

Kristityt ja juutalaiset vihollisia

Supon mukaan radikaali-islamistiset terroristijärjestöt kuten al-Qaida ja Isil näkevät taistelevansa islamin rappeutumista vastaan.

– Järjestöjen mukaan islamia heikentävät sen viholliset eli kristityt ja juutalaiset, mutta myös ne muslimit, jotka eivät kannata oikeanlaista uskontulkintaa.

– Radikaali-islamististen terroristijärjestöjen mukaan äärimmäisen väkivallan käyttäminen on tarpeellista ja hyväksyttyä, jotta viholliset saadaan häädettyä muslimienemmistöisistä maista. Järjestöjen ajattelu ei edusta valtavirtaa muslimimaissa.

Supo kertoo Isilin suhtautuvan jyrkemmin muslimeihin, joiden se ei katso noudattavan puhdasoppista uskonnon tulkintaa. Isil pyrkii pääsemään eroon kaikista, joita se pitää harhaoppisina. Al-Qaida keskittyy voittamaan paikallisväestöjen sympatiat puolelleen.

– Isil on ottanut erityisesti erilaista uskontulkintaa edustavat shiiamuslimit keskeiseksi väkivallan kohteeksi. Myös al-Qaida pitää shiiamuslimeja harhaoppisina, mutta suhtautuu asiaan käytännöllisemmin, sillä se ei halua kääntää paikallisväestöä itseään vastaan.

Muut radikaali-islamistiset toimijat

Supon mukiaan useissa maissa on kansallisia toimijoita, joiden ajattelussa yhdistyvät nationalistiset tavoitteet ja radikaali-islamistinen ajattelu.

– Tällaisten toimijoiden tavoitteet ovat ensisijaisesti paikallisia ja niiden väkivaltainen toiminta keskittyy yleensä pääasiassa lähialueille.

Myös radikaalishiialaisesta ajattelusta kumpuaa aseellista ja terroristista toimintaa.

– Radikaalishiialaisten järjestöjen väkivaltainen toiminta on pääosin paikallista ja keskittyy erityisesti Lähi-itään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)