Verkkouutiset

Asiantuntija Ylelle: Lääkkeiden saatavuuden häiriöitä tulee lisää

Ministerin mukaan lääkkeiden valmiusvarastojen kasvattamista mietitään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat kasvaneet hälyttävästi kymmenen viime vuoden aikana, kertoo Yle.

Lääkealan valvoja Fimea sai vuonna 2010 lääkeyhtiöiltä 67 saatavuushäiriöilmoitusta. Viime vuonna ilmoituksia kirjattiin yli 1[nbsp]200.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Fimean johtaja Johanna Nystedtin mukaan ilmoitusten määrä tulee kasvamaan tänä vuonna. Heinäkuun puoleen väliin mennessä Fimealle on tehty jo noin 900 häiriöilmoitusta toimitusongelmista.

– Jos se näin jatkuu, määrä ylittyy viime vuoteen verrattuna. Esimerkiksi vuoteen 2012 verrattuna ilmoitusten määrä on jopa 13-kertainen, Nystedt kertoo.

Nystedt ei pidä tilannetta dramaattisena, vaikka saatavuushäiriöiden kasvuluvut näyttävät maallikon silmään suurilta.

Suomen Apteekkariliiton mukaan 98 prosenttia lääkemääräyksistä pystytään toimittamaan asiakkaalle heti, ja lopuillekin löytyy yleensä korvaava tuote.

Useille lääkkeille on olemassa rinnakkaisvalmisteita. Aina korvaavaa lääkettä ei ole tai rinnakkaislääke ei ole yhtä tehokas tai sovi muuten potilaalle.

Nystedtin mukaan potilasturvallisuus ei kuitenkaan ole vaarantunut lääkkeiden saatavuusongelmien takia.

Hallitus on uudistamassa lääkehuoltoa. Ensimmäisten hoidettavien asioiden listalla ovat juuri lääkkeiden saatavuusongelmat, kertoo lääkeasioista vastaava sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

– Tämä on iso ongelma ja tietysti yksittäiselle ihmiselle tosi ikävä tilanne. Haluamme puuttua tähän ongelmaan myös kansallisesti, Pekonen sanoo.
Virkamiehet pohtivat myös parhaillaan, pitäisikö lääkkeiden valmiusvarastointia kasvattaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)