Verkkouutiset

Onko 10-vuotias kypsä käsittelemään terveystietojaan?

Kansanedustaja mielestä lasten terveystietojen käsittely on tehty tarpeettoman vaikeaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Jari Ronkainen (ps.) on tehnyt kirjallisen kysymyksen Omakanta-palvelusta. Omakanta on verkkopalvelu, joka näyttää omia ja alle 10-vuotiaan huollettavan terveystietoja.

– Tein kysymyksen, sillä olen saanut yhteydenottoja perheiltä, joiden mielestä lapsen 10 vuoden ikäraja on aivan liian alhainen terveystietojen käsittelyyn, hän kertoo.

Ronkainen perustelee 10 vuoden ikärajan alhaisuutta sillä, että kaikki yli 10-vuotiaat eivät ole vielä tarpeeksi kypsiä käsittelemään omia terveystietojaan. Hän myös vetoaa lastensuojelulakiin, jonka mukaan lapsen vanhemmilla ja muilla huoltajilla on ensisijainen vastuu lapsen hyvinvoinnista.

– Esimerkiksi toistuvat reseptien uusimiset on tehty tarpeettoman vaikeaksi yli 10-vuotiaiden lasten vanhemmille, jotka joutuvat marssimaan apteekkiin kyselemään reseptien perään. Omia reseptejään he voivat kuitenkin uusia netissä Omakantaa käyttämällä, Ronkainen ihmettelee.

Kysymyksessään Ronkainen esittää, että voisiko huollettavan lapsen tietojen näkymisen nostaa 15 vuoden ikärajaan saakka. Lisäksi hän perustelee asiaa lasten pääsyllä sähköisiin tunnistautumiskeinoihin.

– Ymmärrän, että jossain vaiheessa terveystietojen näkyminen huoltajille voi käydä arkaluonteiseksi lapsen kannalta. Ihmettelen kuitenkin pienten lasten kohdalla, joilla ei vielä ole välttämättä edes omia verkkopankkitunnuksia, miksi asia on näin, toteaa Ronkainen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)