Verkkouutiset

Tiedustelupalvelut varoittavat: Iran suunnittelee terrori-iskuja Euroopassa

Iranin kerrotaan lisänneen tiedusteluoperaatioitaan ja suunnittelevan terrori-iskuja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Amerikkalaisten, eurooppalaisten ja israelilaisten tiedustelulähteiden mukaan Iran on lisännyt tiedusteluoperaatioitaan ja suunnittelee terroristi-iskuja eri puolilla maailmaa, kertoo The Washington Post.

Huoli iskuista Euroopassa on Washington Postin mukaan kasvanut sen jälkeen, kun väitetysti Iranin suunnittelema pommi-isku viime kesänä Pariisissa järjestettyä iranilaisten oppositioryhmien mielenosoitusta vastaan onnistuttiin estämään.

Nimettömänä esiintyvien tiedusteluvirkailijoiden mukaan Iranin valtionjohto ja tiedustelupalvelut suunnittelevat iskuja maan vihollisia vastaan siltä varalta, että Iran joutuu avoimeen konfliktiin USA:n ja Israelin kanssa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump määräsi Iranille uusia pakotteita sen jälkeen, kun hän keväällä ilmoitti Yhdysvaltojen vetäytyvän Iranin kanssa solmitusta ydinsopimuksesta. Sopimuksen on määrä varmistaa, että Iran ei kehitä ydinasetta. Vastineeksi purettiin Iranille ydinohjelman takia määrättyjä pakotteita. Asteittain palautettujen pakotteiden tarkoituksena on pysäyttää Iranin öljynvienti.

Virkailijat kertovat Iranin määränneen tiedusteluyksiköitään keräämään tietoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa oleskelevista opposition edustajista sekä israelilaisista järjestöistä. Iranin sanotaan valmistelevan ”kohdelistoja” tietyistä henkilöistä ja ryhmistä, joita vastaan voitaisiin hyökätä.

Viimekesäisen pommi-iskun paljastuminen on heikentänyt Iranin diplomaattisuhteita Ranskaan ja Saksaan. Molemmat maat ovat pyrkineet pitämään USA:n hylkäämään Iranin ydinsopimuksen kasassa.

Pian väitetyn pommi-iskun paljastumisen jälkeen pidätettiin yhteensä kolme henkilöä Belgiassa ja Saksassa. Yksi heistä on Iranin Wienin-suurlähetystön korea-arvoinen diplomaatti Assadollah Assadi, jonka kerrotaan todellisuudessa olevan Iranin tiedusteluaseman päällikkö Wienissä.

Euroopan tiedustelupalvelut kertovat seuranneen kesäkuun lopulla Assadia, kun hän tapasi kaksi iranilaistaustaista henkilöä Belgiassa. Assadin sanotaan antaneen heille räjähteet iskua varten.

Kaksikko kertoi poliisin kuulusteluissa Assadin olleen heidän yhteyshenkilönsä. Assadi on kiistänyt osallisuutensa. Iranin mukaan Isarel ja Iranin oppositioryhmät lavastivat Assadin syylliseksi sabotoidakseen EU:n ja Iranin suhteita ja osoittaakseen Iranin tekevän terrori-iskuja.

Belgian poliisin ja turvallisuuspalveluiden tutkinnat jatkuvat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)