Verkkouutiset

”Taisteluun populisteja vastaan tai he tuhoavat koko Euroopan”

Italian pääministeri Enrico Letta varoittaa populististen liikkeiden voitosta ensi toukokuun eurovaaleissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Enrico Lettan haastattelun julkaisivat perjantaina espanjalainen El Pais, puolalainen Gazeta Wyborcza, ranskalainen Le Monde, saksalainen Süddeutsche Zeitung ja brittiläinen The Guardian sekä italialainen La Stampa.

– Haluan käyttää tämän tilaisuuden lähettää viestin Euroopan julkiselle mielipiteelle: riskiä siitä, että tulevien Euroopan parlamentinvaalien jälkeen EU-parlamentti on historian Eurooppa-vastaisin, aliarvioidaan suuresti, Letta sanoo.

– Euroskeptiset ja populistiset puolueet ja liikkeet kasvavat niin joissakin suurissa EU-maissa kuin pienissäkin. Sillä on hyvin vaarallinen vaikutus Euroopan parlamentille, hän jatkaa.

Lääkkeeksi näiden liikkeiden patoamiselle Letta tarjoaa yksinkertaista oppia: siirtymisen säästöpolitiikasta taloudellisen kasvun luomiseen. Populistien voitto vaarantaisi Lettan mukaan tämän kehityksen. Hän kannustaakin suureen Eurooppa-myönteiseen taisteluun tunnuslauseena Kansojen Eurooppa vastaan populistien Eurooppa.

– Tämä on pelissä seuraavan kuuden kuukauden aikana, Letta sanoo.

– Ja kun sanon Eurooppa-myönteisyys, tiedän, että ei riitä sanoa enemmän Eurooppaa, vaan parempaa Eurooppaa, hän määrittää.

Italian pääministerin mielestä vaarallinen raja on, jos populistiset ja euroskeptiset puolueet saavat Euroopassa yli 25 prosentin kannatuksen. Ainakin mielipidemittauksissa tämä raja on monissa EU-maissa jo lähellä tai ylitetty. Näihin kuuluvat muun muassa Ranska, Hollanti ja Italia.

Italian osalta Lettan mukaan on suuri riski, että maan populistinen Viiden tähden liike on eurovaalien jälkeen suurin puolue. Viime helmikuun parlamenttivaaleissa se sai 25 prosenttia äänistä ja oli suurin vaalivoittaja.

Letta korostaa, että vuonna 2008 alkanut talouskriisi ja sitä seurannut eurokriisi osoittivat unionin voiman: se selvisi kriisistä yhdessä.

– Me aliarvioimme itse tätä positiivista tulosta, hän pohtii.

Lettan mukaan kriisi johtui paljolti myös siitä, että yhteistyötä oli liian vähän.

– Vuodesta 2008 eteenpäin tarvittiin 27 huippukokousta ennen kuin päästiin tilanteeseen, jossa Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi sanoi, että euro pelastetaan millä tahansa keinolla. Tämän lausunnon jälkeen alkoi tie ulos kriisistä, Letta sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)