Taksin takapenkillä käyty keskustelu tallentuu usein. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

IS: Joka toinen taksi nauhoittaa kuvan lisäksi ääntä

Tietosuojavaltuutettu selvittää mahdollisen salakuuntelun.

Ilta-Sanomat kertoo osan Taksi Helsingin takseista tallentavan asiakkaista otettavan videokuvan lisäksi myös ääntä eli keskusteluja autossa. Asia nousi esiin Abdirahim Husseinin tapauksen yhteydessä.

Tallentava kamera on kiinnitetty yleensä tuulilasin yläosaan.  Taksi Helsingin toimitusjohtaja Jari Kantonen sanoo IS:lle, että kamerat tekevät nauhoituksia rikosten ennaltaehkäisemiseksi ja torjumiseksi. Uudemmat kamerat noin joka toisessa 1 300 autosta tallentavat myös ääntä.

Kameravalvonnasta on tarramerkki taksien oikeassa takaovessa. Kamera on päällä automaattisesti taksimatkan ajan.

Kuljettajien ei kerrota pääsevän katsomaan tallenteita, joita voi seurata noin kahden viikon ajalta.

Taksi Helsingin mukaan tallenteet puretaan vain viranomaisen pyynnöstä ja kuljettajat allekirjoittavat vaitiolosopimuksen.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio aikoo selvittää äänen ja kuvan tallentamista.

– Siinä on sen verran tietosuojallisia ongelmia, että tarpeetonta tietoa ei saa koskaan kerätä ja käsitellä. Jos järjestelmän tarkoitus on tallentaa ääntä ja kuvaa turvallisuuden takia, ei ole tietosuojalainsäädännön mukaista tallentaa sellaista tilannetta, missä ihmiset käyvät taksin takapenkillä ihan muuta keskustelua, Reijo Aarnio sanoo IS:lle.

– Mahdollinen salakuuntelu sekä mahdollinen luottamuksellisen keskustelun äänittäminen, mikä voi rikkoa esimerkiksi potilassäännöksiä, hän pohtii.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt