Koronavirus leviää ihmisten tavatessa toisiaan. James Gathany CDC Wikimedia Commons

2,5 miljoonaa koronakuolemaa – ”suurin osa olisi voitu välttää”

Vain espanjantautia 1918-19 voi verrata nykyiseen pandemiaan.

Koronaan perehtynyt ihmisoikeusjuristi Martin Scheinin huomioi twitterissä pandemian merkkipaalun. Viikonvaihteessa Johns Hopkinsin yliopiston tilastoissa meni rikki 2,5 miljoonan koronakuoleman raja, Scheinin mukaan rikkaisiin länsimaihin painottuen.

– Suurin osa olisi ollut vältettävissä tietoon perustuvin, oikea-aikaisin, oikeasuhtaisin ja koordinoiduin toimin. Ihminen on viisaampi kuin joku aivoton ja sydämetön pölyhiukkanen, Martin Scheinin toteaa.

Ensimmäisen puolen miljoonan uhrin tulo kesti puoli vuotta ja tapahtui 28. kesäkuuta 2020. Miljoonan uhrin raja kesti kolme kuukautta lisää ja tapahtui 25. syyskuuta.

1,5 miljoonaa oli kuollut seuraavan kahden kuukauden kuluttua. Kahden miljoonan rajan rikkoutuminen kesti kuukauden ja 11 vuorokautta lisää, kuten myös 2,5 miljoonan raja.

– Ja moni väkirikas maa alitilastoi yhä.

– Jos kuolemat jatkuisivat nykyvauhtia, vuoden 2021 luku olisi 4,5 miljoonaa, mihin pitäisi kokonaiskuolleisuuden perusteella korjata monien isojen maiden aliraportointi. Nykyhistoriassa vain espanjantauti 1918-19 on vertailukelpoinen, lääketieteen huimasta kehityksestä huolimatta, Scheinin kirjoittaa.

Hänen mukaansa rokotusten hidas tahti, muuntovirusten uhka ja Euroopan vakava tilanne tarkoittavat, että elämme perustuslaissa tarkoitettujen poikkeusolojen aikaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt