Verkkouutiset

Putinin moottoripyöräjengin pomo raivostui Hitler-kysymyksestä, tönii videolla toimittajaa

Night Wolves-moottoripyöräjengin johtaja yritti kirjoittaa historiaa uusiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläisen Night Wolves-moottoripyöräjengin johtaja Aleksander ”Kirurgi” Zaldostanov joutui sunnuntaina nolon paikan eteen Valko-Venäjällä, kun toimittaja kysyi häneltä, mitä mieltä hän oli natsi-Saksan ja Neuvostoliiton liitosta toisen maailmansodan alkuvaiheessa.

– Neuvostoliittoko yhdessä Adolf Hitlerin kanssa, Zaldostanov parahtaa Radio Free Europen tilanteesta kuvaamalla videolla.

– Näettekö, miten sekaisin tämä tyyppi on. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten pihalla jotkut ovat. Hän väittää minulle, että Neuvostoliitto olisi ollut liitossa Hitlerin kanssa. Joko hän on mielenvikainen tai yrittää trollata. Mitä muutakaan tuohon voi vastata, Zaldostanov jatkaa.

Riippumattoman Belsatin toimittaja yrittää vielä painostaa Zaldostanovia kysymyksellään, mutta moottoripyöräjengin johtaja työntää hänet tylysti sivuun.

Zaldostanovin kummeksunta on tietysti aiheetonta.

Natsi-Saksa ja Neuvostoliitto solmivat elokuussa 1939 Molotov-Ribbentrop-sopimuksena tunnetun hyökkäämättömyyssopimuksen, joka sai nimensä maiden ulkoministereistä Joachim von Ribbentropista ja Vjatšeslav Molotovista.

Sopimuksen salaisessa lisäpöytäkirjassa sovittiin Euroopan etupiirijaosta maiden kesken. Lisäksi valtiot solmivat kauppasopimuksia. Natsien ja Neuvostoliiton sopimus raukesi kesäkuussa 1941, kun Adolf Hitler aloitti suurhyökkäyksen Neuvostoliittoon.

Zaldostanovin heikko historiantuntemus vaikuttaa erikoiselta, kun otetaan huomioon, että Night Wolvesin Euroopan läpi Berliiniin kulkevan matkan tarkoituksena on juhlistaa Neuvostoliiton puna-armeijan marssia Saksaan toisen maailmansodan lopussa.

Kaiken lisäksi toimittaja esitti kysymyksensä Brestissä, joka kuului toisen maailmansodan aikoihin vielä Puolalle ja jossa Neuvostoliiton ja Saksan armeijat järjestivät vuonna 1939 yhteisen sotilasparaatin.

Night Wolvesia luonnehditaan usein mediassa ”Vladimir Putinin moottoripyöräjengiksi”. Aleksander Zaldostanov on Venäjän presidentin hyvä ystävä. Hän on saanut Venäjän hallinnolta palkintoja ”työstään isänmaan puolesta” ja esiintynyt julkisuudessa useita kertoja presidentti Putinin rinnalla.

Krimin annektoinnin jälkeen Nightwolves järjesti niemimaalla suuren moottoripyörätapahtuman. Zaldostanov on myös kytketty vahvasti Putinin hallintoa tukeviin äärikansallismielisiin venäläisryhmittymiin, kuten ”värivallankumouksia” vastustavaan anti-Maidaniin.

Vaikka myönnetysti neuvostojohtaja Josif Stalinia ihailevan Zaldostanovin kommentit saattavatkin kummuta tietämättömyydestä, istuvat ne myös hyvin nyky-Venäjällä suosittuun revisionistiseen historiankirjoitukseen.

Monia venäläispäättäjiä on viime aikoina arvosteltu yrityksistä kirjoittaa historiaa uusiksi lausunnoillaan. Esimerkiksi maan ulkoministeri Sergei Lavrov moitti hiljattain ruotsalaisen Dagens Nyheterin haastattelussa Baltian maita kiittämättömyydestä.

Ministerin mukaan maat ”saivat erota rauhassa” Neuvostoliitosta ilman minkäänlaista väkivaltaa tai sen uhkaa.

Todellisuudessa väkivallalla uhattiin ja sitä myös käytettiin. Venäjän asevoimien joukot surmasivat Liettuan Vilnan televisiotornin verilöylyssä 14 ihmistä tammikuussa 1991. Latvian Riikassa Venäjän joukot tappoivat viisi ihmistä.

Venäläinen kenraali ja puolustusministeri Sergei Shoigun avustaja, Aleksander Kirilin kritisoi taas hiljattain radiohaastattelussa Puolan päätöstä purkaa neuvostoaikaisia muistomerkkejä.

”Tämä ei ole oikein Euroopan valtiolta, jonka natsit miehittivät ja joka ei olisi päässyt natsimiehityksestä eroon ilman Neuvostoliiton apua”, Kirilin totesi.

”Meidän mieliimme yritetään istuttaa ajatusta siitä, että me olisimme muka miehittäneet heidät”, Kirilin jatkoi.

Todellisuudessa Saksa ja Neuvostoliitto miehittivät Puolan yhdessä vuonna 1939.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)