Verkkouutiset

”Nukkumalähiöt tappavat Venäjää”

Venäläishistorioitsijan mukaan neuvostoaikaiset talot ovat syynä venäläisten lyhyeen eliniänodotteeseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläisten keskimääräinen eliniänodote on yli kymmenen vuotta lyhyempi kuin EU-maiden keskiarvo ja eliniänodotteella on Venäjällä ollut taipumusta vain lyhentyä.

”Venäjän taudille” on tarjottu monia erilaisia selityksiä kuten runsasta tupakointia, alkoholinkäyttöä, ylipainoa, huonoa ruokavaliota ja puutteellisia terveyspalveluita. Silti on monia maita, joissa riskitekijät ovat korkeampia, mutta eliniänodote ei ole niin matala kuin Venäjällä.

Venäläisen historioitsijan Andrei Skljarovin mukaan ”todelliset syyt venäläisten alhaiselle eliniänodotteelle ovat psykologisia, kulttuurillisia ja mieleen liittyviä”.

– Todellinen syy ei ole ihmisten luonteessa, propagandassa, ei missään venäläisten kuvitteellisissa puutteissa, eikä edes historiassa tai maantieteellisissä syissä, Skljarov sanoo venäläisessä Rufabula-lehdessä.

Sen sijaan Skljarovin mukaan syy löytyy siitä ympäristöstä, missä venäläiset elävät: korkeista neuvostoaikaisista elementtikerrostaloista, jotka hallitsevat syrjäisempiä alueita ja niin kutsuttuja nukkumalähiöitä Venäjällä.

– Lähiöissä lepäävät kaikki entisen Itäblokin ja Neuvostoliiton kollektiivisen apatian syyt. Terveen urbaanin yhteisön muodostuminen on mahdotonta paikassa, jossa jokainen rakennus on rakennettu yhden ainoan saman mallin mukaan, hän toteaa.

Andrei Skljarov perustaa väitteensä Yhdysvalloissa vuonna 1954 tehdylle epäonnistuneelle sosiaaliselle kokeelle. Silloin St. Louisin kaupungin viranomaiset päättivät rakentaa uuden ”mikrokaupunginosan”, joka koostui identtisistä kerrostaloista.

Pruitt-Igoe -nimellä tunnettua asutusprojektia pidetään yhtenä Yhdysvaltain kaikkein epäonnistuneimmista kaupunkisuunnitteluprojekteista, sillä asutusalueen elinolosuhteet huonontuivat nopeasti ja alue tuli tunnetuksi köyhänä ja rikollisena alueena.

– Venäjällä on tuhansia samankaltaisia kaupunginosia. Meidän omat Pruitt-Igoe -projektimme ovat jääneet pystyyn vuosikymmeniksi ja useampi kuin yksi sukupolvi on varttunut niissä, kaiken niiden tuottaman sosiaalisen patologian keskellä , Sklyarov sanoo.

Hän lisää, että toisin kuin lännessä, joissa asutusprojektit koskettivat lähinnä vähävaraisia, Venäjällä suurin osa ihmisistä asuu kerrostaloblokeissa ja seuraa päivästä toiseen samankaltaisena toistuvaa ”töihin-kotiin-televisio-nukkumaan”-päivärytmiä.

Andrey Skljarovin mukaan tuollaisissa paikoissa asuvat venäläiset kokevat, että kaikki hyvä on menneisyydessä, mitään uutta ei tapahdu ja kaikki toistaa itseään loputtomasti päivästä toiseen. Tästä syystä hänen mukaansa venäläiset sairastuvat ”Venäjän tautiin” ja heistä tulee eristäytyneitä, vastuuttomia ja apaattisia.

– Tämän takia he juovat, joutuvat onnettomuuksiin ja tekevät itsemurhia, Skljarov sanoo.

– Näissä asunnoissa, taloissa ja lähiöissä on syntynyt tietoisuuden tuhoutuminen, joka leviää yhteiskunnan läpi vahvempana jokaisen sukupolven kohdalla.

Andrey Skljarovin mukaan voi sanoa, että ”talot tappavat venäläiset tai ainakin ne tappavat mahdollisuuden parempaan tulevaisuuteen”. Hänen mielestään ainoa keino paeta talojen vaikutusta on repiä ne kokonaan alas.

– Ei parannella niitä, ei tehostaa niitä, eikä uudelleenrakentaa niitä. Vaan repiä ne alas ja viedä samalla niiden muisto kerralla ja kokonaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)