Verkkouutiset

Venäjän naapureille ehdotetaan säikähtäneiden sotilaskoalitiota – Suomi mukana

Amerikkalaisraportissa pohditaan Itämeren alueen turvallisuusriskejä ja sitä, miten niihin tulisi vastata.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Amerikkalaisen Center for European Policy Analysis -ajatushautomon (CEPA) Itämeren alueen turvallisuusselvityksessä analysoidaan yhdeksän ”Euroopan uuden etulinjan maan” turvallisuustilannetta suhteessa Venäjään.

Etulinjan maiksi luokitellaan Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja, Islanti, Baltian maat ja Puola. Maista kaikki muut paitsi Suomi ja Ruotsi kuuluvat Natoon.

”Nämä maat (NBP9) jakavat huolen revisionistisesta ja nopeasti aseistautuvasta Venäjästä”, raportissa todetaan.

CEPA:n jäsenten arvioihin perustuvan raportin on koonnut arvostettu Venäjän ja Itä-Euroopan tuntija toimittaja-kirjailija Edward Lucas.

Lucas huomauttaa raportissa, että NBP9-maiden yhteinen bruttokansantuote on kolmanneksen suurempi kuin Venäjän. Näin ollen niiden varat kyllä riittäisivät tehokkaaseen itsepuolustukseen.

”NBP9-maat ovat kuitenkin jakaantuneet Natoon ja Euroopan unioniin kuuluviin ja kuulumattomiin, suuriin ja pieniin, rikkaisiin ja köyhiin ja paljon puolustukseen panostaviin sekä vapaamatkustajiin”, Lucas kirjoittaa.

Raportin mukaan maiden hajanaisuus ja heikko yhteistyö asettavat ne alttiiksi Venäjän toimille. CEPA:n mukaan NBP9-maat ovat ”kykenemättömiä puolustautumaan yksin”. Venäjän mahdollisten aggressiivisten toimien Itämeren alueella katsotaan taas voivan olla riski koko Naton olemassaololle.

Tämä tekee CEPA:n mukaan NBP9-maiden turvallisuustilanteesta kansainvälisen mittakaavan asian.

Ratkaisuksi tilanteeseen esitetään NBP9-maiden sotilaallisen yhteistoiminnan merkittävää lisäämistä. Raportissa esitetään niin tiedustelutoimintaan ja tiedonjakoon kuin myös materiaalihankintoihin ja joukkojen, kaluston ja varusteiden sijoitteluun liittyviä yhteistyösuosituksia, joiden noudattaminen tarkoittaisi käytännössä eräänlaisen Itämeren alueen liiton luomista maiden välille.

Edward Lucas sivuaa raportin pohdintoja tässä brittiläisessä Sunday Timesissa julkaistussa kirjoituksessaan.

Siinä Lucas sanoo lännen heränneen Venäjän Itämeren alueella muodostamaan uhkaan liian myöhään. Hän nimittää Pohjolan ja Baltian maita yhdessä “säikähtäneiden koalitioksi”, jonka tulisi nyt luoda yhteistyön kautta tapa puolustaa itseään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)