Verkkouutiset

Ruotsin turvallisuuspoliisi: ”Venäjä valmistelee sotatoimia tai aseellista väkivaltaa Ruotsia kohtaan”

Ruotsin turvallisuuspoliisi (Säpo) sanoo Venäjän valmistelevan sotatoimia tai aseellisella väkivallalla uhkaamista Ruotsia kohtaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsin puolustusministeri Karin Enström on lisäksi ilmoittanut maansa lopettavan kaiken sotilaallisen yhteistyön Venäjän kanssa ja kiirehtivänsä Ruotsin puolustuksen uudistamista.

Ensimmäisen kerran kylmän sodan jälkeen Ruotsi mainitsee Venäjän uhaksi valtion puolustukselle.

– Venäjä tekee valmistavia toimia sotaa varten ja se on hiukan huolestuttavaa. Olemme havainneet Venäjän kasvaneen tiedustelutoiminnan johtuen Ukrainan ja Krimin tapahtumista. Osan näistä tulkitsemme sodan valmisteluksi tai aseellisen väkivallan uhaksi Ruotsia kohtaan Säpon vastavakoilun pääanalyytikko Wilhelm Unge sanoo Svenska Dagbladetille.

Säpon mukaan Ruotsissa aktiivisuuttaan on nostanut Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU. Käytännössä kyse on Säpon mukaan Venäjän erilaisista konspiratiivisista keinoista. Säpo puhuu muun muassa yrityksistä värvätä henkilöitä vakoiluun, elektronisista hyökkäyksistä ruotsalaista tietotekniikkajärjestelmää vastaan, signaalijäljityksestä tai yrityksistä tunkeutua Ruotsin puolustuslaitoksen yksiköiden alueelle.

Lisäksi venäläisten kerrotaan ostaneen suuren määrän Ruotsin erityisen herkkiä alueita kattavia karttoja. Ruotsalaiset sanovat tietävänsä myös, että venäläinen pommittaja teki simuloituja hyökkäyksiä ruotsalaismaaleja kohtaan viime vuoden pitkäperjantain yönä sekä lokakuun 28. päivä.

– Simuloidut ilmahyökkäykset ovat selvin merkki sotilaallisista valmisteluista. Niitä ei tehdä, ellei aikeissa ole joskus toteuttaa niitä käytännössä, Unge sanoo.

Lue Verkkouutisten arkistosta myös

”Venäjä harjoitteli lähellä Ruotsia pysäyttääkseen NATO:n”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)