Verkkouutiset

Näin Venäjä soluttautuu Euroopan politiikkaan

Venäjä käyttää suurta vaikutusvaltaa eurooppalaisessa politiikassa, ajatushautomo kertoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Centre for Eurasian Strategic Intelligence -ajatushautomon (CESI) mukaan Ukrainan tilanne on paljastanut EU:ssa laajan Venäjän hyväksi työskentelevien toimijoiden ja lobbareiden verkoston.

CESI kertoo kuudella eurokriittisellä populistipuolueella olevan vahvat yhteydet Venäjään. CESI:n mukaan kaikki kuusi puoluetta ovat protestoineet Ukrainan kriisiä seuranneita Venäjä-pakotteita.

Sen mukaan Britannian UKIP-puolue, Ranskan kansallinen rintama, Saksan kansallisdemokraattinen puolue, Unkarin Jobbik, Kreikan kultainen aamunkoitto ja Bulgarian Attack-puolue saavat tukea ja jopa rahoitusta Venäjältä.

Esimerkiksi Britannian UKIP kannattaa eroa EU:sta ja ajaa nykyistä vahvempia Venäjä-suhteita. Se voitti tänä vuonna Britannian eurovaalit 29 prosentin äänisaaliilla.

Ranskan kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen puolestaan pitää CESI:n mukaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia liittolaisenaan. CESI kertoo Le Penin myös tukeneen Krimin niemimaan annektointia.

Le Penin kansallinen rintama muodostaa europarlamentissa liittoa kultaisen aamunkoiton, Jobbikin ja Saksan kansallisdemokraattisen puoleen kanssa.

Marraskuun lopussa kansallisen rintaman uutisoitiin saaneen miljoonalainan Venäjän hallintoa lähellä olevalta pankilta.

CESI:n mukaan Jobbik, Kultainen aamunkoitto ja Attack saavat mahdollisesti rahoitusta Venäjältä. Puolueissa Putinia pidetään perinteisten kristillisten arvojen kannattajana.

Unkarilaisen Political Capital -laitoksen Russian Connection -tutkimuksen mukaan Euroopassa on peräti 14 Venäjään ”sitoutunutta” laitaoikeiston puoluetta.

Tutkimuksen mielestä laitaoikeistoa yhdistää nyky-Venäjään muun muassa lain ja järjestyksen politiikka, nationalismi, valtiojohtoisuus, ”jälkikommunistinen uuskonservatismi” ja autoritaarisuus.

EU-vastaisiin puolueisiin puree lisäksi erityisesti Venäjän EU-skeptisyys. Yhdistävä asia on myös esimerkiksi suhtautuminen homojen oikeuksiin.

”Eurooppalaisten äärioikeistopuolueiden nousu on sidoksissa Venäjän kylmän sodan aikaan kehittämiin käytäntöihin”, CESI kirjoittaa sivuillaan julkaistussa analyysissä.

Sen mukaan ”erityissodaksi” kutsuttuun taktiikkaan kuuluu ulkopolitiikan harjoittamista vakoilun ja pimeän rahan kautta.

CESI:n siteeraaman Venäjä-asiantuntijan John Schindlerin mukaan Venäjä tukee nyt Euroopan äärioikeistopuolueita samaan tapaan kuin Neuvostoliitto tuki aikanaan kommunisteja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)