Verkkouutiset

Venäjän valtion media julkaisi vahingossa videotodisteita rypälepommien käytöstä

Valtiollinen media näytti videon rypälepommeilla varustetusta venäläiskoneesta Syyriassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän valtiollinen media RT näytti lauantain uutislähetyksessään videomateriaalia Venäjän Syyrian lentotukikohdasta. Ohjelmassa käsiteltiin Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun Syyrian vierailua.

Videolla (alla) näkyy venäläinen hävittäjäpommikone, jonka siiven alle on kiinnitetty kaksi tynnyrimäistä kappaletta. Radio Free Europen mukaan venäläisistä ja länsimaalaisista kansalaisjournalisteista koostuva Conflict Intelligence Team (CIT) -ryhmä on tunnistanut ne rypälepommeiksi. Ryhmän selvitys löytyy tästä.

Videon pommeissa näyttää lukevan RBK-500 ZAB 2,5SM. Kyse on tunnetusta venäläisvalmisteisesta rypäleaseesta.

Radio Free Europen mukaan RT poisti sittemmin pommikuvaa sisältävän videopätkän aihetta koskevista lähetyksistään. Video julkaistiin kuitenkin myöhemmin kokonaisena uudestaan. Venäjän puolustusministeriö ei ole kommentoinut videota.

RT selittää videon kuvauksessa, ettei sitä ollut koskaan tarkoitus sensuroida.

Venäjän rypälepommeista Syyriassa on huhuttu jo pitkään ja muun muassa ihmisoikeusjärjestöt Human Rights Watch ja Amnesty International ovat syyttäneet Venäjää niiden käytöstä.

Ilmailuaiheinen The Aviationist kertoi viime vuonna videosta (toinen alla), jolla näkyy venäläinen Su-24-hävittäjäpommikone, joka pudottaa pommeja, jotka saattavat olla RBK-250 tai RBK-500 rypäleaseita.

Venäjä on kiistänyt kaikki rypäleaseväitteet. Venäjän puolustusministeriön tiedottaja, kenraalimajuri Igor Konashenkov totesi joulukuussa, ettei ”Venäjän Syyrian lentotukikohdassa ole rypäleaseita”.

Rypälepommi laukeaa kohteen yläpuolella ja levittää laajalle alueelle suuren määrän pienempiä pommeja. Ne voivat olla esimerkiksi palopommeja tai sirotemiinoja. Rypälepommien käyttöä on kritisoitu laajasti niiden erottelemattoman vaikutuksen ja maastoon usein jäävien räjähtämättömien tytärpommien vuoksi.

Rypäleaseet on kielletty kansainvälisessä Oslon sopimuksessa. Se astui voimaan elokuussa 2010. Sopimuksen on tähän mennessä allekirjoittanut 108 ja ratifioinut 100 valtiota. Venäjä ei ole sopimuksen osapuoli.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)