Verkkouutiset

Venäjän vakoilulaiva häiritsi rajusti USA:n rahtialusta Itämerellä

Amerikkalaista kalustoa Liettuaan kuljettanut amerikkalaisalus joutui erikoisen häirinnän kohteeksi Itämerellä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläisen vakoilulaivan uskotaan häirinneen amerikkalaista kalustoa Liettuaan kuljettanutta MV Green Ridge -rahtialusta Itämerellä.

Asiaa tutkineen Atlantic Council -ajatushautomon Digital Forensic Research Labin mukaan Liettuan Klaipedan satamaan matkalla ollut rahtilaiva joutui Venäjän laivaston Alpinist-tyypin vakoilulaivan erikoisen häirintäoperaation kohteeksi toukokuun lopulla.

Yhdysvaltojen armeijan kuljetuksia esimerkiksi Euroopan sotaharjoituksiin usein hoitava Central Gulf Lines -yhtiön Green Ridge oli toukokuun 24. päivän yönä noin 140 kilometrin päässä Klaipedasta. Tuntematon alus otti siihen yllättäen radioyhteyden ja ilmoitti rahtilaivan olevan Venäjän aluevesillä.

Green Ridge kiisti väitteen. Sen jälkeen soittaja totesi olevansa Venäjän sota-alus, mutta kieltäytyi ilmoittamasta tarkempia tietoja itsestään.

Rahtilaivan miehistön jäsen onnistui nappaamaan kuvan kaukana olleesta aluksesta. Sen perusteella kyseessä oli mitä ilmeisimmin troolarin pohjalle rakennettu venäläinen Alpinist-tyypin vakoilulaiva.

Green Ridgen miehistön mukaan erikoinen radioviestittely ei laantunut. Seuraavaksi ”venäläinen sotalaiva” väitti löytäneensä Itämereen rahtilaivasta pudonneen kontin ja syytti Green Ridgeä ”joukkotuhoaseiden kuljettamisesta”.

Lopulta venäläislaiva ilmoitti Green Ridgen peräsimen vaurioituneen selvästi ja tarjoutui ”saattamaan sen lähimpään satamaan”. Tässä vaiheessa Green Ridgen päällikkö komensi venäläistä lopettamaan radioliikenteen ja yhteydenotot loppuivat.

Rahtilaiva ei ollut kuitenkaan vieläkään selvillä vesillä. Hieman myöhemmin musta tunnukseton helikopteri lähestyi Green Ridgeä ja lensi kahdesti sen yli.

Viestittelyä ja häirintää kesti aamupäivään. Kun Green Ridge alkoi hidastaa vauhtiaan, havaitsivat miehistön jäsenet kaksi venäläisiksi sotalaivoiksi uskomaansa alusta, jotka vaikuttivat varjostavan rahtilaivaa.

Erikoisen tapauksen käsittely venäjänkielisillä verkkosivustoilla viittaa siihen, että Green Ridgen häirinnässä saattoi olla kyse jonkinlaisesta venäläisestä info-operaatiosta.

Kesäkuun alussa verkossa alkoi kiertää venäjänkielisiä juttuja, joissa pohdittiin, kuljettiko Green Ridge kenties amerikkalaisia THAAD-ohjuspuolustusjärjestmän ohjuksia Liettuaan. Ne levisivät myös venäläisessä sosiaalisen median vkontakte-palvelussa.

Digital Forensic Research Lab huomauttaa, että Green Ridgen seurantatiedot paljastavat, ettei alus ollut missään vaiheessa Venäjän aluevesillä tai tehnyt muutenkaan mitään epätavallista. Sen mukaan kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun siviilialus joutuu Itämerellä tällaisen häirinnän kohteeksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)