Verkkouutiset

Venäjän hämmentävä medialaki iskee suomalaisyritykseen

Venäjä aikoo rajoittaa ulkomaalaisomistusta tiedotusvälineissä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sanoma-konserniin kuuluva Sanoma Independent Media joutuu järjestämään omistuksensa uudelleen, kun Venäjän uusi medialaki tulee voimaan. Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Veera Laine.

– Lakiehdotus tietää ongelmia, hän kirjoittaa arviossaan.

Venäjä valmistelee parhaillaan lakia, joka rajoittaa ulkomaalaiset omistukset tiedotusvälineissä korkeintaan 20 prosenttiin. Samalla kielletään media-alan yritysten perustaminen ja omistaminen niiltä, joilla on voimassaoleva kaksoiskansalaisuus.

Laineen mukaan lakiesitys on ”hämmentävä ja huolestuttava”.

– Lakialoitteen perusteluissa kerrotaan, että ulkomaalaiset voivat tällä hetkellä hallita tiedotusvälineitä, jolloin heillä on valta muovata julkista mielipidettä. Tämä taas vahingoittaa Venäjän kansalaisten oikeuksia.

Perusteluiksi on esitetty myös Venäjän ”informaatioturvallisuutta”.

Sanoma Independent Media julkaisee Venäjällä Laineen mukaan yli 50:ä lehteä, joukossa Cosmopolitan, Harper’s Bazaar, The Moscow Times, The St Petersburg Times ja Vedomosti. Yhtiön liikevaihto on 80 miljoonaa euroa.

– Jos nyt suunnitteilla oleva laki hyväksytään, Sanoman täytyy järjestää koko toimintansa Venäjällä uudelleen, Laine sanoo.

Hän huomauttaa, että laki aiotaan runnoa duumassa läpi ennätysnopeasti. Edellinen tiedonvälityksen vapautta rajoittava laki astui voimaan vain neljän kuukauden kuluttua lain ensimmäisestä käsittelystä. Kyseinen laki edellyttää blogikirjoittajien rekisteröityvän valtiolliseen rekisteriin.

– Vahvistuva autoritäärisyys mahdollistaa nopean päätöksenteon, jossa presidentin allekirjoitus saa suuret voimat liikkeelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)