Verkkouutiset

Näin Valko-Venäjä varautuu Venäjän ”pieniin vihreisiin miehiin”

Valko-Venäjä on tehnyt lakiuudistuksen, joka helpottaa reagoimista Venäjän harjoittamaan hybridisodankäyntiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uusi sotatilan julistamista käsittelevä laki määrittelee kaikenlaisten vieraan vallan joukkojen ilmaantumisen Valko-Venäjän alueelle toisen valtion tekemäksi sotilaalliseksi hyökkäykseksi.

Laki pätee, vaikkei joukkoja voitaisikaan osoittaa virallisesti hyökkäyksen takana olevan valtion asevoimien sotilaiksi ja vaikkei invaasioon liittyisikään sodanjulistusta.

Asiasta kertoo Moscow Times. Sen mukaan helmikuun alussa voimaan tuleva laki on mitä todennäköisimmin reaktio Venäjän toimiin Krimillä.

Venäjä käytti Krimin valtauksessa ”pieninä vihreinä miehinä” tunnettuja tunnuksettomia joukkoja. Nimitys juontuu sotilaiden vihreistä univormuista.

Venäjällä sotilaita kutsutaan ”kohteliaiksi miehiksi”. Venäläinen nimi syntyi, kun paikalliset asukkaat kehuivat miesten käytöstä tiedotusvälineille.

Window on Eurasia-blogia pitävän Euraasian asiantuntijan Paul Goblen mukaan laki sallii sotatilan julistamisen myös silloin, jos vieras valta on keskittänyt joukkojaan maan rajalle hyökkäystarkoituksessa.

Ukrainan tapahtumat ovat saaneet Valko-Venäjän perinteisesti melko venäläismyönteisen johdon varpailleen.

Esimerkiksi joulukuussa presidentti Aleksander Lukashenko kuvaili Venäjän toimia epäilyttäviksi ja vaati Valko-Venäjää lisäämään puolustuskykyään ”sekä lännestä että idästä” tulevia uhkia vastaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)