Verkkouutiset

Arvio Putinin Venäjästä: Oikeanlainen moraali ja isänmaallisuus edellytyksiä kansaan kuulumiselle

Venäjän valtiojohdon vaatimukset konservatiivisten, perinteisten arvojen hyväksymisestä etäännyttävät muita vähemmistöjä, arvioidaan Ulkopoliittisen Instituutin tuoreessa julkaisussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Presidentti Vladimir Putin pyrkii puheissaan Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Veera Laineen mukaan sekä vetoamaan kansan enemmistöön että hallitsemaan etnisen nationalismin ilmentymiä.

– Siksi tämän päivän valtiojohtoinen nationalismi nojaa kertomukseen kansakunnasta, jolla on historia monikansallisena maana, missä etniset venäläiset ovat ”ensimmäisinä vertaistensa joukossa”, Laine toteaa Ulkopoliittisen Instituutin tuoreessa Working Paper -julkaisussa.

Venäjän valtiojohto on Laineen mukaan jo pitkään muotoillut kansallistunnetta korostamalla kuvaa yhtenäisestä kansasta, jolla on yhteinen kulttuuri, menneisyys, kieli ja arvomaailma.

Hän arvioi, että nykyisin venäläisten kulttuurinen yhtenäisyys ulottuu valtion maantieteellisten ja poliittisten rajojen ulkopuolelle ja yhteiset arvot määritellään ylhäältä entistä rajatummin.

Valtiojohdon virallinen puhetapa pyrkii hänen mukaansa erottamaan venäläisyyttä muista kansoista, mutta myös osoittamaan oikeita tapoja olla venäläinen. Oikeanlainen moraali ja isänmaallisuus ovat edellytyksiä kansaan kuulumiselle.

Vaatimukset konservatiivisten, perinteisten arvojen hyväksymisestä etäännyttävät Laineen mukaan muita vähemmistöjä, vaikka Venäjän valtiojohtoinen nationalismi ei virallisesti suljekaan eri kansallisuuksia ulkopuolelle.

Lue myös:

FIIA Working Paper 92: State-led Nationalism in Today’s Russia (pdf)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)