Verkkouutiset

Venäjän ongelmat herättävät huolta arktisesta yhteistyöstä

Venäjän ongelmat ja toimet ovat herättäneet huolta arktisen yhteistyön tulevaisuudesta, arvioidaan Ulkopoliittisen instituutin tuoreessa raportissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansainvälinen arktinen yhteistyö on tuomittu epäonnistumaan ilman Venäjää, todetaan Ulkopoliittisen instituutin tuoreessa raportissa Moscow’s Arctic dreams turned sour?.

Venäjän taloudelliset ongelmat ja Kremlin poikkeukselliset toimet sekä sisä- että ulkopolitiikassaan ovat raportin mukaan herättäneet huolta Venäjän arktisen politiikan suunnasta ja koko arktisen yhteistyön tulevaisuudesta.

Tutkijat Juha Käpylä, Harri Mikkola ja Toivo Martikainen muistuttavat, että Venäjä on arktisen alueen keskeinen toimija. Sillä on alueella huomattavia taloudellisia, turvallisuuspoliittisia ja hallinnollisia intressejä.

Venäjällä on ollut suuria toiveita arktisen alueen öljy- ja kaasuvarojen sekä laivareittien hyödyntämisestä, mutta ongelmia riittää. Esimerkiksi öljyn hinta on laskenut ja rahoituksen järjestyminen on vaikeutunut pakotteiden takia.

Lisäksi raportissa arvellaan Venäjän yleisen uudistuskyvyttömyyden voivan johtaa siihen, että arktisten alueiden kehitys etenee odotettua hitaammin.

Venäjän huomio arktisilla alueilla on siirtynyt aiempaa enemmän turvallisuuskysymyksiin, ja maa on lisännyt sotilaallista suorituskykyään pohjoisessa. Raportin kirjoittajien mukaan epävarmuus Venäjän aikeista on osoitus heikentyneestä turvallisuustilanteesta, vaikka he muistuttavatkin, että turhaan pelonlietsontaan ei ole aihetta.

Raportissa todetaan myös, että kiristyneestä kansainvälisestä tilanteesta huolimatta eri osapuolet ovat pyrkineet pitämään kiinni alueellisesta yhteistyöstä arktisella alueella. Raportin mukaan arktinen yhteistyö onkin näissä olosuhteissa osoittanut joustavuutensa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)