Verkkouutiset

Itämerestä arvioidaan tulleen USA:lle kriisialue

Itämeren alueen paluu Yhdysvaltain presidenttien julkisiin puheenvuoroihin kertoo tutkijan mukaan siitä, että Itämeren alueesta on tullut kriisialue.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltojen näkökulmasta Itämeri on kylmän sodan jälkeisen vakauden ajanjaksoina ollut lähes merkityksetön alue. Yleisesikuntamajuri Jan Hanska Puolustusvoimien tutkimuslaitoksesta kuitenkin arvioi, että alueen turvallisuustilanteen kiristyminen on nostanut sen merkitystä.

Hanska lähestyy aihetta Ulkopoliittisen instituutin uusimmassa työraportissa Yhdysvaltain presidenttien kolmen viime vuosikymmenen aikana tekemien julkisten puheenvuorojen perusteella. Tänä aikana Yhdysvaltain strategisessa ajattelussa on Hanskan mukaan tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Kylmän sodan päättymisen jälkeen Itämeren alueesta tuli suhteellisen vakaa alue. Krimin liittäminen viime vuonna Venäjään ja Ukrainan konflikti ovat kuitenkin Hanskan mukaan tuoneet Itämeren alueelle kokemuksen lisääntyneestä turvattomuudesta.

Hanska arvioi, että vakauden ajanjaksoina Itämeren alue näyttää olevan Yhdysvalloille lähes merkityksetön alue, mutta jos alueen turvallisuustilanne kiristyy, alue nousee väliaikaisesti puheenaiheeksi.

Näin on käynyt Hanskan mukaan muun muassa Baltian maiden liittyessä Natoon ja viimeksi Ukrainan kriisin yhteydessä.

Itämeren alueen paluu Yhdysvaltain strategiseen retoriikkaan viime ja tänä vuonna kertoo Hanskan mielestä siitä, että alueesta on tullut kriisialue, jossa Yhdysvallat näkee omien ja liittolaistensa etujen olevan uhattuna.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)