Verkkouutiset

Ukrainasta palanneet venäläissotilaat ihmettelevät – ”asukkaat pitivät meitä miehittäjinä”

Ukrainasta Venäjälle palanneet taistelijat kertovat Itä-Ukrainan Luhanskin separatistialueen asukkaiden olevan paikoin varsin ukrainalaismielisiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän Jekaterinburgiin saapui keskiviikkona paikallisen E1-uutissivuston mukaan noin 180 Itä-Ukrainassa taistellutta venäläistä. Uutisen yhteydessä on julkaistu useita kuvia ja video asepukuisista taistelijoista. Miehet kuuluvat Venäjän erikoisjoukoissa aiemmin palvelleen Vladimir Jefimovin Ukrainassa johtamiin vapaaehtoistaistelijoihin.

Venäjän tuntija Paul Goble kertoo asiasta Window on Eurasia -blogissaan. Hänen mukaansa Jefimovin miehet lähtivät Ukrainaan maaliskuussa ja muodostavat suurimman Ukrainaan lähteneen venäläisten vapaaehtoisjoukon sitten Minskin tulitauon solmimisen.

Vain puolet miehistä palasi tällä kertaa kotiin. Loput ovat edelleen taistelemassa Itä-Ukrainassa.

Jefimov puhui Jekaterinburgin asemalla medialle. Hänen mukaansa miehet eivät olleet juurikaan osallistuneet taisteluihin. Jefimov kertoo sekä olosuhteiden että alueen ilmapiirin olleen varsin kehnoja.

”He ovat selvästi kallellaan Ukrainaan. He maksavat sinne veroja ja paikallinen väestö kutsui meitä joillain alueilla miehittäjiksi. Menetimme yksinkertaisesti halumme työskennellä tässä kansantasavallassa ja siirryimme Donetskiin”, Jefimov kertoo Luhanskin kansantasavallaksi julistautuneesta separatistialueesta.

Goble huomauttaa Jefimovin puheiden olevan melkoisessa ristiriidassa Venäjän Ukraina-propagandan kanssa.

Jefimov kertoo monien miehistä kärsineen sairastelusta. Lisäksi hän pitää vapaaehtoistaistelijoiden juridista tilannetta epävarmana.

Jefimov sanoo myös joutuneensa maksamaan itse miestensä junaliput takaisin. Hän oli paljastanut ”sponsorinsa” nimen medialle vasten tämän tahtoa ja rahoitus oli katkaistu.

Vastoinkäymisistä huolimatta Jefimov kertoo valmistelevansa uuden vapaaehtoisjoukon viemistä Ukrainaan. Miehiä on valmiina jo nelisenkymmentä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)