Verkkouutiset

Kytkevätkö salanauhat Vladimir Putinin sotaan? Ukraina vie Venäjän johtoa oikeuteen

Ukraina kerää todistusaineistoa viedäkseen Venäjän johtoa kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan valtakunnansyyttäjä Juri Lutsenko kasaa parhaillaan materiaalia useita korkeita venäläisiä virkamiehiä, poliitikkoja ja sotilasjohtajia vastaan nostettavia oikeusjuttuja varten.

Ukraina pitää Krimin valtaamista ja liittämistä Venäjään laittomana ja katsoo venäläisten myös sytyttäneen jo kaksi vuotta kestäneen Itä-Ukrainan sodan.

Lutsenkon mukaan venäläispäättäjät asetetaan ensin poissaolevina syytteeseen Ukrainassa. Sen jälkeen jutut aiotaan viedä Haagin kansainväliseen rikostuomioistuimeen.

– He saattavat kohdata Slobodan Milosevicin kohtalon, Lutsenko kommentoi Financial Timesin mukaan.

Hän viittaa Jugoslavian entiseen presidenttiin, joka kuoli sydänkohtaukseen vuonna 2006 Haagissa kesken sotarikosoikeudenkäyntiprosessin.

– Hyökkäyssotaa, kiellettyjä sodankäyntitapoja, siviileihin kohdistuvaa sodankäyntiä, kiellettyjen aseiden käyttöä, valtavia ihmisoikeusloukkauksia, kidutusta, Lutsenko listaa.

– Tämä kuuluu ehdottomasti kansainvälisen rikostuomioistuimen toimivaltaan, hän jatkaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kiisti ensin Ukrainan Krimille helmikuussa 2014 virranneiden “pienten vihreiden miesten” olevan Venäjän sotilaita. Myöhemmin tämä myönnettiin.

Venäjä on kuitenkin laajasta todistusaineistosta huolimatta kiistänyt sen asevoimien osallisuuden Itä-Ukrainan sotaan tai useissa alueen kaupungeissa ennen sotaa puhjenneisiin levottomuuksiin.

Paljastavat nauhat

Ukrainan valtakunnansyyttäjänvirasto julkaisi hiljattain nauhoituksia puheluista, joiden se katsoo osoittavan, että Venäjän johto oli avainroolissa Krimin tapahtumien ja Itä-Ukrainan sotaan johtaneiden levottomuuksien järjestämisessä.

Ukrainalaisten mukaan Vladimir Putinin läheinen neuvonantaja Sergei Glazjev keskustelee alkuvuodesta 2014 tehdyillä äänitteillä Krimillä ja Itä-Ukrainassa toimivien tahojen kanssa. Keskusteluissa järjestellään levottomuuksia, joiden nojalla Venäjä voisi puuttua alueen tilanteeseen sotilaallisesti. Financial Times on julkaissut otteita joistakin nauhojen keskusteluista.

– Minulla on suora määräys johdolta kiihdyttää väkeä Ukrainassa. Sinun pitää viedä porukka kaduille. Ihmisten on kokoonnuttava aukiolle ja pyydettävä Venäjää auttamaan heitä Kiovan uutta hallitusta vastaan, Glazjev toteaa eräässä Kaakkois-Ukrainassa olevan henkilön kanssa käymässään keskustelussa.

Toisessa puhelussa Glazjev ohjeistaa Odessassa toimivaa aktivistia.

– On erittäin tärkeää, että ihmiset vetoavat Putiniin – massavetoomuksia, että he pyytävät häntä henkilökohtaisesti suojelemaan heitä.

Nauhoilla on myös keskusteluja muun muassa Krimin johtoon Venäjän miehityksen alettua nousseen Sergei Aksjonovin kanssa.

Verkkouutiset on kertonut nauhoista ja niiden keskusteluista enemmän tässä jutussa.

Mikäli äänitteet ovat aitoja, todistavat ne, että Venäjä pyrki vuonna 2014 synnyttämään levottomuuksia suuressa osassa itäistä Ukrainaa.

Financial Times huomauttaa puheluiden viittaavan siihen, että presidentti Vladimir Putin kaavaili alun perin ottavansa Venäjän haltuun paljon nykyistä Itä-Ukrainan konfliktialuetta suuremman osan Ukrainasta.

Sergei Glazjev on kiistänyt puhuvansa nauhoilla. Valtakunnansyyttäjä Lutsenkon mukaan asiantuntijat ovat kuitenkin vahvistaneet äänitteiden aitouden.

Lutsenkon mukaan Ukrainalla on myös hallussaan äänitteitä Itä-Ukrainassa operoivien Venäjän armeijan komentajien keskusteluista.

– Näemme, kuinka Venäjä järjesti levottomuuksia. Sitten aseistettiin separatisteja. Näemme, kuinka sotilasneuvonantajat ja Venäjän armeijan osastot tuotiin ensin Krimille ja sitten Donbassiin (nimitys Itä-Ukrainan separatistialueille). Kasaamme palapelin paloja. Nyt meillä on todisteet, Lutsenko toteaa.

Valtakunnansyyttäjä myöntää, että Venäjän johdon kimppuun käyminen ja juttujen saaminen Haagiin voi viedä vuosikausia. Hänen mukaansa Ukraina on jo alkanut toimittaa tuomioistuimelle todistusaineistoa siinä toivossa, että venäläispäättäjiä saadaan joskus oikeuden eteen.

– Viranomainen ei koskaan pelkää sakkoja yhä paljon kuin sitä, että hänelle itselleen käy kuten Milosevicille.

Juri Lutsenkon mukaan tuomiot merkitsisivät vähintäänkin matkustuskieltoja ja ulkomailla olevien varojen takavarikointia.

Ukrainan valtakunnansyyttäjänvirasto on nostanut syytteet 18 korkeaa venäläispäättäjää ja virkamiestä vastaan. Listalla on muun muassa Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sekä useita korkeita sotilashenkilöitä.

Lutsenkon mukaan kaikki syytetyt ovat ottaneen tutkinnan perusteella osaa ”rikolliseen suunnitelmaan”, jonka tarkoituksena oli muuttaa Ukrainan rajoja. Lutsenkon mukaan syytetyt ovat komentaneet Venäjän asevoimia Ukrainassa ja ohjanneet edustajiaan Krimillä ja Itä-Ukrainan separatistialueilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)