Verkkouutiset

Ukrainan tilanne pahenee – ”separatistijoukot vahvempia kuin koskaan”

Itä-Ukrainassa operoi runsaasti Venäjän joukkoja, sanoo ulkopoliittisen instituutin András Rácz.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vanhempi tutkija András Rácz Ulkopoliittisesta instituutista sanoo Ukrainan tilanteen kiristyneen viime aikoina. Tästä kertovat kasvaneet tulitaukosopimusten loukkaukset sekä uhriluvut.

– Tilanne on silti yhä parempi kuin täysimittainen sota. Emme voi sanoa, että Minskin tulitaukosopimus olisi täysin kuollut, Rácz huomauttaa.

Ráczin mukaan Itä-Ukrainassa ei ole toistaiseksi käynnissä varsinaisia maaoperaatioita. Osapuolet tulittavat toisiaan kuitenkin etäältä tämän tästä.

Suurimmat taistelut on nähty kuusi viikkoa sitten Marinkassa ja viikko sitten Popasnassa. Molemmissa tapauksissa oli András Ráczin mukaan kyse tunnustelevista separatistihyökkäyksistä, jotka ukrainalaiset torjuivat.

– Hyökkäykset osoittivat, että Ukrainan joukoista on tullut paljon vahvempia kuin mitä ne olivat vielä keväällä. Aika on Ukrainan armeijan puolella niin harjoittelun, järjestäytymisen kuin varusteidenkin osalta.

Ukraina on saanut useilta länsimailta runsaasti ei-tappavaa sotilaallista apua kuten esimerkiksi lääkintätarvikkeita, luotiliivejä, pimeänäkölaitteita, kenttäsairaaloita ja puolustusoperaatioihin keskittyvää koulutusta.

Ráczin mukaan apu näkyy Ukrainan armeijan kestävyyden parantumisena.

Venäjällä vahva läsnäolo

Ukrainassa vietettiin maanantaina itsenäisyyspäivää. Presidentti Petro Poroshenko syytti Kiovassa pitämässään juhlapuheessa Venäjää lisäjoukkojen lähettämisestä Itä-Ukrainaan. Poroshenkon mukaan Venäjällä on myös noin 50 000 sotilasta Ukrainan rajalla. Poroshenko totesi Itä-Ukrainan ja Venäjän välisen rajan yli tulevan jatkuvasti kalustoa Venäjältä.

András Ráczin mukaan Itä-Ukrainassa operoi runsaasti Venäjän erikoisjoukkoja sekä raskasta aseistusta. Rácz mainitsee esimerkiksi, kuinka Minskin sopimuksessa kielletty pitkän matkan tykistö on palannut separatistien arsenaaliin.

Hän huomauttaa, että Ukrainalla ei ole oman armeijansa vahvistumisesta huolimatta kykyä hyökätä separatistialueille.

– Venäjän armeijan läsnäolo Donbassissa (nimitys Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin separatistialueille) on niin vahva, ettei Ukraina voi voittaa – piste.

Ukraina pyrkii Ráczin mukaan eristämään separatistialueita vahvistamalla nykyisen etulinjan asemiaan sekä valvomalla separatistialueille suuntautuvaa liikennettä entistä tarkemmin.

Onko Ukrainan tilanne siis jäätymässä nykyiselleen?

– Separatistijoukot ovat vahvempia kuin koskaan ja jos he haluavat eskaloida tilanteen, voivat he tehdä niin, András Rácz vastaa.

Venäjä voi hänen mukaansa halutessaan kasvattaa Ukrainassa käynnissä olevan rajatun sodankäynnin intensiteettiä. Hän ei kuitenkaan usko tilanteen kehittyvän täysimittaiseksi sodaksi.

Hän muistuttaa sotilastoimien Ukrainassa palvelevan Venäjän poliittisia tarkoitusperiä.

– Jos Venäjä ei saa Ukrainalta haluamiaan myönnytyksiä poliittisin keinoin, voi se palata takaisin käyttämään sotilaallisia keinoja.

Tämä voisi Ráczin mukaan tarkoittaa toisen hyökkäyksen aloittamista Ukrainan painostamiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)