Verkkouutiset

Ukrainan Kiovassa mellakka ja kranaatti-isku

Ukrainan Kiovassa on puhjennut väkivaltaisia mielenosoituksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Mielenilmaukset saivat alkunsa, kun Ukrainan parlamentti antoi ensimmäisellä lausuntokierroksella tukensa lakiesitykselle, joka takaisi laajempia itsehallinto-oikeuksia Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin separatistialueille.

265 Ukrainan parlamentin 450 jäsenestä tuki esitystä. Äänestyksen tulos sai parlamentin ulkopuolelle kerääntyneet mielenosoittajat mellakoimaan.

Paikalla olleen BBC:n toimittajan mukaan mellakoitsijoiden ja poliisin välisten yhteenottojen aikana kuului useita pieniä räjähdyksiä. Yksi niistä tuli ilmeisesti parlamentin pihalle heitetystä kranaatista. Iskussa sai surmansa ainakin yksi Ukrainan kansalliskaartin sotilas.

Mielenosoittajien ja poliisien välisissä kahnauksissa on lisäksi loukkaantunut satakunta ihmistä.

Ukrainalaisen Kyiv Postin mukaan Ukrainan sisäministeri Arsen Avakov on kertonut kranaatin heittäneen mielenosoittajan jääneen jo kiinni. Avakovin mukaan mies kuuluu kansallismieliseen Svoboda -puolueeseen.

Kyiv Postin haastattelemien mielenosoittajien mukaan separatistialueiden itsehallinto-oikeuksien kasvattaminen olisi vastoin Ukrainan kansallista etua.

”Nämä lakimuutokset vievät Ukrainan itsenäisyyden ja tekevät terroristien vallasta laillista”, eräs Igor-niminen mielenosoittaja kommentoi.

Toisen mielenosoittajan mukaan lait tekisivät Donbassista (nimitys Donetskin ja Luhanskin alueille) samanlaisen kuin Krim tai Transnistria. Transnistria on Moldovan ja Ukrainan välisellä raja-alueella sijaitseva yksipuolisesti Moldovasta itsenäistynyt alue. Venäjällä on siellä vahva sotilaallinen läsnäolo.

”Tämä tarkoittaisi, että ukrainalaiset sotilaat kuolivat turhaan”, Radislaviksi esittäytyvä mies sanoo. Hän viittaa ehdotettuun lakipykälään, joka turvaisi Venäjän tukemille separatistitaistelijoille syytesuojan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)