Verkkouutiset

Ukrainassa taistelevat venäläiset pettyivät Putiniin – ”tehoton ja korruptoitunut”

Monet Itä-Ukrainaan separatistien puolella taistelevat venäläiset ovat pettyneitä presidentti Vladimir Putinin päätökseen olla lähettämättä joukkoja Ukrainaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Oleg Melnikov toimi Moskovassa kansalaisaktivistina ennen kuin matkusti Itä-Ukrainaan liittyäkseen Venäjä-mielisten separatistien riveihin.

Melnikov kuuluu Venäjän opposition oikealla laidalla vaikuttavaan ryhmään, jonka radikaalit ja kansallismieliset jäsenet uskovat Ukrainan kovan linjan kannattajien aloittaneen sodan Itä-Ukrainan etnisiä venäläisiä vastaan. Ryhmän mukaan heidän on pysäytettävä Ukrainan hyökkäys.

Äkkiseltään näyttäisi siltä, että Melnikovin ja presidentti Vladimir Putinin kannat asettuisivat samalle linjalle. Näin ei kuitenkaan ole. Melnikov joukkoineen katsoo, että Putin ei tehnyt tarpeeksi, koska hän ei lähettänyt joukkoja Ukrainaan.

– Presidenttimme ei ratkaise ongelmia, hän ainoastaan jäädyttää ne. Hän on tehoton ja korruptoitunut, Melnikov sanoo Financial Timesille.

Hänen mukaansa monet hänen kanssaan Itä-Ukrainaan matkustaneet venäläisvapaaehtoiset ovat samaa mieltä.

– Kaikki, jotka matkustavat Donetskiin auttamaan kapinallisia, eivät välttämättä kannata Venäjän viranomaisia – ja nyt näillä ihmisillä on sotilaskokemusta.

Julkisuudessa on esitetty paljon todisteita siitä, että Itä-Ukrainassa taistelee Venäjän asevoimien joukkoja. Presidentti Putin on kiistänyt tämän ja todennut, että Ukrainassa taistelevat Venäjän kansalaiset ovat saapuneet alueelle vapaaehtoisesti omalla vapaa-ajallaan.

Itä-Ukrainan taistelut ovat hieman rauhoittuneet loppukevään ja kesän aikana, minkä seurauksena monet vapaaehtoistaistelijat palaavat takaisin Venäjälle. Venäjän viranomaiset eivät ole innoissaan tästä.

Venäjä on kiristänyt turvallisuustoimia Ukrainan rajalla. Rossiyskaya Gazeta -lehden mukaan Venäjän rajavartiolaitos oli estänyt 60 aseiden salakuljetusyritystä Itä-Ukrainasta Venäjälle toukokuun loppuun mennessä.

Pietarista kotoisin oleva 24-vuotias Andrei Ragulin on viettänyt suurimman osan ajastaan viimeisen vuoden aikana Itä-Ukrainassa. Ragulin sulki tietokonehuoltoyrityksensä viime kesänä ja liittyi Melnikovin joukkoon.

Myös Ragulin pettyi Putinin päätökseen olla virallisesti lähettämättä joukkoja Itä-Ukrainaan.

– Ideana oli auttaa etnisiä venäläisiä ja liittää Donetskin ja Luhanskin alueet osaksi Venäjää. Mutta nyt näen, että tämä ei toteudu, Ragulin kertoo FT:lle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)