Verkkouutiset

Uiguurit pelkäävät kuolemaa ja haluavat Turkkiin

Thaimaa on pidättänyt 300 Kiinasta paennutta uiguuria. Pakoon Kiinan Xinjiangin maakunnasta uiguurit pääsivät väärennetyillä passeilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiina vaatii Thaimaata luovuttamaan pakolaiset takaisin, jolloin heille todennäköisesti langetettaisiin kuolemanrangaistus.

Xinjiangia asuttavat uiguurit ovat pääosin turkkia puhuvia muslimeja, joita han-kiinalaisten johtama Pekingin hallinto kohtelee usein kovalla kädellä. Etnissävytteisen väkivallan seurauksena Xinjiangissa on tänä vuonna kuollut jo useita satoja ihmisiä.

Thaimaassa pidätetyt uiguurit sanovat olevansa turkkilaisia ja tahtovansa Turkkiin. Turkin ulkoministeriön edustajat ovat aloittaneet asiasta keskustelut Thaimaan sotilashallinnon edustajien kanssa.

Thaimaahan tultuaan uiguurit piileskelivät päiväkausia metsissä vaikeissa olosuhteissa. Enemmistö pakolaisista on naisia ja lapsia. Pakoon he pääsivät ihmissalakuljettajien avulla ja Thaimaan poliisi löysi heidät metsistä nälkäisinä ja janoisina.

Poliisin mukaan uiguurit ovat Kiinan kansalaisia ja Kiinan painostaessa asiassa Thaimaata pakolaisten Turkkiin pääsy ei ole helppoa.

Turkin pääministeri Ahmed Tavutoglu sanoo seuranneensa asiaa tiiviisti ja ennakoi, että jos asialle ei Thaimaassa aseteta byrokraattisia esteitä, voidaan uiguurit siirtää Turkkiin muutamassa päivässä.

Thaimaassa uiguureita pidetään pidätyskeskuksissa, joista he ovat jo useampaan kertaa lähteneet Kiinan pelossaan pakosalle. Thaimaan poliisi on toimittanut heidät joka kerta takaisin.

Asiaa useille medioille kommentoinut Kiinan ulkoministeriön puhemies Hong Lei sanoo Kiinan vastustavan laitonta siirtolaisuutta.

– Tällainen rikollinen toiminta häiritsee maittemme välistä normaalia siirtolaisuutta ja on vastoin kansainvälisen yhteisön sääntöjä, hän sanoi.

Ihmisoikeusjärjestöt Amnesty ja Human Rights Watch ovat useissa raporteissaan kertoneet Kiinan Xinjiangissa harjoittamasta sorrosta. Sen seurauksena uiguurien keskuuteen on syntynyt myös kovan linjan ryhmiä, joita Kiina epäilee mellakoiden järjestämisestä, salamurhista, pommi-iskuista ja aseiden salakuljetuksesta.

Osana George W. Bushin presidenttikaudella käynnistämää terrorismin vastaista sotaa uiguureja otettiin vuosiksi Guantanamon vankileirille. Kun heidät vapautettiin ilman todisteita syyllisyydestä, pyrki Yhdysvallat sijoittamaan heitä myös Eurooppaan. Suomi kieltäytyi, mutta muun muassa Sveitsi otti uiguurivankeja pakolaisiksi.

Uiguurien järjestöt vaativat kansalleen joko itsenäisyyttä tai todellista autonomiaa.

Kirjoittanut: KALLE SYSIKASKI

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)