Verkkouutiset

Asuinkelvottomaan Tshernobyliin kaavaillaan jättimäistä aurinkovoimalaa

Tuhansia neliökilometrejä kattavalle saastuneelle ja asuinkelvottomalle alueelle saattaa löytyä käyttöä aurinkovoiman hyötykäytössä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maailmanhistorian suurin ydinvoimalaonnettomuus sattui huhtikuussa 1986. Nyt kolmekymmentä vuotta myöhemmin ihmiselle asuinkelvottomaksi jääneelle noin 4144 neliökilometrin suuruiselle alueelle kaavaillaan maailman suurinta aurinkovoimalaa, kertoo uutissivusto Electrek.

Ukrainan ekologiaministerin mukaan maa on neuvottelemassa kahden yhdysvaltalaisen investointiyhtiön kanssa ja neljän kiinnostuksensa ilmaisseen kanadalaisen energiayhtiön kanssa. Etuna paikassa on myös se, että vanhan ydinvoimalan voimansiirtolinjat ovat edelleen paikallaan.

Kaavaillun voimalan tuotantokapasiteetti olisi peräti yhden gigawatin luokkaa ja Ukrainan hallitus haluaisi sen nousevan pystyyn puolessa vuodessa. Vastaavan kokoluokan aurinkovoimaloita on suunnitteilla useissa maissa, mutta niistä yksikään ei ole vielä valmis.

Rakennushanke on kiinnostanut myös Euroopan investointipankkia ja se on ilmaissut kiinnostuksensa osallistua hankkeeseen, mikäli sijoitusehdot, ympäristötekijät ja riskitasot tyydyttävät sitä. Voimalan hinnaksi on arvioitu noin 1 – 1,5 miljardia dollaria (n. 0,9 – 1,35 miljardia euroa).

Vertailun vuoksi, Helsingin Kivikossa sijaitsevan Suomen suurimman aurinkovoimalan tuotantokapasiteetti on 0,00085 gigawattia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)