Verkkouutiset

Terrorismin kuolonuhrien määrä rajussa kasvussa Länsi-Euroopassa

Marylandin yliopiston START-laitos Yhdysvalloissa on tehnyt laajan tutkimuksen terrorismista maailmassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Terrorismin seurauksena kuoli yhteensä 34 000 ihmistä vuonna 2016. Toiseksi eniten kuolonuhrien määrä maailman eri alueista kasvoi Länsi-Euroopassa. Syynä on jihadistinen terrori.

Tämä selviää Marylandin yliopiston alaisuudessa toimivan terrorismin tutkimiseen erikoistuneen START-tutkimuskeskuksen tutkimuksesta.

Vaikka terrorismin seurauksena kuolleiden määrä Länsi-Euroopassa on vain noin prosentin kaikista maailmassa terrorismin seurauksena kuolleista, kasvuluku edellisvuoteen verrattuna on 39 prosenttia. Iskujen määrä putosi vuoteen 2015 verrattuna, mutta ne olivat tappavampia. Yhteensä 238 ihmistä kuoli terrorismin seurauksena vuonna 2016

Erityisen raju muutos on vuoteen 2014, jolloin kuolonuhreja ei ollut juuri yhtään.

Terrorismin kuolonuhrien määrä on pysynyt Euroopassa vähäisenä 1990-luvun jälkeen. Yhtä paljon terrorismin uhreja oli viimeksi Länsi-Euroopassa vuonna 1988, kun Pan Americanin lento 103 syöksyi maahan Lockerbiessa, Skotlannissa ja tappoi 270 ihmistä kerralla.

Nyt tapahtunut terrorismin uhrien kasvu johtuu yksinomaan terroristijärjestö Isisin ja kansainvälisen islamistisen jihadismin inspiroimasta terrorista. Vuonna 2015 Pariisin iskuissa tapettiin 130 ihmistä. Jihadistinen terrorismi jatkui vuonna 2016 Nizzan, Brysselin ja Berliinin iskuilla. Lisäksi EgyptAirin lento putosi Välimereen toukokuussa 2016, mikä tappoi 66 ihmistä. Tutkimuksissa löytyi jälkiä räjähteistä ja Yhdysvaltojen viranomaiset totesivat vahvan terrorismiepäilyn tapauksessa.

Isis on pysynyt koko maailmassa tappavimpana terroristijärjestönä. Yhteensä se tappoi terrori-iskuissa 11 700 ihmistä viime vuonna.

Kaikkiaan terrori-iskuissa kuoli viime vuonna 34 676 ihmistä. Iskuja oli yhteensä 13 488. Hieman yli puolet kuolonuhreista tuli Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueelta, missä viime vuonna kuoli 19 121 ihmistä terrori-iskuissa.

Länsi-Euroopan ohella terrorismin kuolonuhrien määrä kasvoi selvästi Pohjois-Amerikassa ja Keski-Aasiassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)